Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
6°C
PET.
16°C
5°C
Oceni objavo

POSOŠKI ŽUPANI Z AVTOBUSOM OBISKALI BENEČIJO

Bovec, 

Včeraj so se na promocijsko vožnjo do Čedada odpeljali župani Občin Bovec, Kobarid in Tolmin Valter Mlekuž, Marko Matajurc in Uroš Brežan, pospremili pa so jih še direktor Posoškega razvojnega centra Simon Škvor, vodja projekta Crossmoby Miro Kristan (PRC) in direktor Javnega zavoda za turizem Dolina Soče Viljam Kvalić.

Šlo je za promocijsko vožnjo z avtobusom na novi avtobusni liniji, ki povezuje Posočje s Čedadom

V okviru projekta Crossmoby je s prvim julijem namreč zaživela nova avtobusna linija med Posočjem in Čedadom, ki je tudi eden od prvih konkretnih korakov čezmejnega povezovanja med Zgornjim Posočjem in Benečijo. V podporo tej novosti se je včerajšnje vožnje in neformalnega srečanja v Čedadu s tamkajšnjo županjo Danielo Bernardi  z veseljem udeležil tudi župan Občine Bovec Valter Mlekuž, saj je trajnostni razvoj tudi prioriteta Občine Bovec. Zagotovo pa avtobusne povezave znotraj projekta Crossmoby, med katere spadajo tudi številne nove avtobusne linije na Bovškem, pomenijo prav razbremenitev prometa v najobčutljivejših predelih celotnega Zgornjega Posočja.

»Z veseljem sem podprl to avtobusno linijo tudi s svojo udeležbo, čeprav neposredno ne zadeva Bovškega, vendar je v mreži vseh novih avtobusnih linij in pri sodelovanju tako med posoškimi Občinami kot tudi z Občinami v sosednji Benečiji vsak delček, ki nas povezuje, izjemnega pomena. Pomembno je, da lahko gostu, ki obišče naše območje, končno ponudimo mobilnost tudi brez lastnega prevoznega sredstva. Tako razbremenjujemo okolje in turistom, ne nazadnje pa tudi domačinom ponujamo nove razsežnosti potovanja. Nam je v sodelovanju s Kranjsko Goro že pred časom uspelo podaljšati obdobje izvajanja prevozov čez Vršič še v juniju in septembru, Občini Bovec in Kranjska Gora razliko med prodanimi kartami in realnimi stroški tudi pokrivata, bistveno pa je Občina Bovec pripomogla tudi k uveljavitvi mednarodne avtobusne linije Bovec-Trbiž-Kranjska Gora, saj smo s to avtobusno linijo povezali železniško postajo Bosco Verde na Trbižu, kamor prihajajo potniki iz vse Evrope, z Bovcem oziroma Zgornjim Posočjem ter tudi Gorenjsko. S to letošnjo nadgradnjo avtobusnih linij v sklopu projekta Crossmoby pa se tovrstna ponudba samo še nadgrajuje,« je prepričan župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

Delegacije, ki se je pripeljala v Čedad, se je nadvse razveselila županja Občine Čedad Daniela Bernardi, ki je ta obisk ocenila kot edinstveno sporočilo sodelovanja in razvoja na področju turizma:

»Imamo dve čudoviti območji, ki se povezujeta, skupaj pa lahko resnično pomenita neko dodano vrednost za promocijo našega turizma. Obe območji sta zelo dobro obiskani. Slovenija je predvsem prepoznavna po vseh športno turističnih ponudbah in lepotah območja, skupaj pa lahko razvijamo tako imenovani »umirjen turizem« v povezavi z družinskim turizmom ter seveda s kolesarskim turizmom. Kolesarstvo je vedno večji užitek za številne uporabnike. Ti pridejo do Čedada in kolesarijo naprej v Slovenijo, enako pa se odvija v nasprotni smeri iz Slovenije v Čedad. Vsi mi, ki se s tem ukvarjamo, pa bomo lahko ponudili turistom višek gostoljubja. To današnje srečanje je sporočilo, da se naše uprave povezujejo, to sistemsko mreženje pa bo dalo nove razvojne in gospodarske rezultate.«

Po pogovorih nato pa so se odpravili še v Špeter, kjer so se pogovarjali tudi z drugimi beneškimi župani in predstavniki Gorske skupnosti Nadiških in Terskih dolin.

Vrednost celotnega projekta Crossmoby je sicer nekaj več kot štiri milijone evrov, za avtobusno povezavo med Posočjem in Čedadom pa je namenjenih 30 tisoč evrov. Povezavo so podprle vse tri posoške občine.

Pripravil: MILAN ŠTULC

Foto: TATJANA ŠALEJ FALETIČ

Oglejte si tudi