Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
4°C
SOB.
18°C
8°C
Oceni objavo

MINISTER ALEŠ HOJS OBISKAL BOVŠKEGA ŽUPANA

Bovec, 4. maja 2020

Danes se je na Bovškem mudil minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Na mejnem prehodu Predel so ga s sodelavci sprejeli župan Občine Bovec Valter Mlekuž, poslanec v DZ RS Danijel Krivec, direktorica občinske uprave Občine Bovec mag. Katarina Barbara Ostan, prisotna pa sta bila še direktor Policijske uprave Nova Gorica Fabjan Kontestabile in komandir PP Bovec Damjan Žagar.  

Na mejnem prehodu Predel se jim je pridružil tudi župan Občine Trbiž Renzo Zanette, oba, župan Občine Bovec Valter Mlekuž in trbiški župan Renzo Zanette sta izpostavila odločno sodelovanje med obema Občinama in županoma. Mlekuž je ministra Hojsa seznanil z dejstvom, da je med njima tudi ves čas epidemije potekala stalna komunikacija glede obolelih in posamičnih ukrepov za zajezitev koronavirusa, ob ponovnem začasnem delnem odprtju prehoda Predel pa sta v sodelovanju s policijo uskladila tudi način obravnave ljudi, ki bodo z dovolilnicami Občine Bovec prehajali državno mejo. Potrebo po sodelovanju in skupnem razvoju čezmejne regije sta župana ocenila za nujno.

Mlekuž je na Predelu poudaril izjemen pomen odprtosti tega mejnega prehoda in se je ministru Hojsu zahvalil za posluh in hitro ukrepanje ob svojem pozivu za delno odprtje. Minister Hojs je ugotavljal tudi, da objekt na Predelu v lasti MNZ tudi tokrat zelo dobro služi namenu, Mlekuž pa mu je predlagal brezplačni prenos lastništva na Občino Bovec, saj bi,  na ta način lahko služil več namenom.

»Zavedam se, da bi za Občino Bovec to pomenilo tudi nekaj stroškov za vzdrževanje, vendar bi bil to lahko objekt strateškega pomena tudi za turistične namene in bi lahko res služil širokemu namenu. Predvsem pa bi s tem ohranili objekt, ki prazen in neuporabljen zdaj počasi, a vztrajno propada,« je poudaril Mlekuž.

Glavni del pogovorov je potekal v mali dvorani Stergulčeve hiše v Bovcu, kjer se je minister Aleš Hojs s sodelavci zadržal dobro uro, beseda pa je tekla o številnih aktualnih zadevah. Pridružil se jim je tudi poveljnik OŠ CZ Bovec Edi Melinc, katerega delo pri izvajanju koronavirus ukrepov je župan Mlekuž zelo pohvalil. Minister Hojs se je županu Mlekužu najprej zahvalil za topel sprejem, pri tem pa tudi za vse odlično izpeljane aktivnosti za zajezitev širjenja koronavirusa v občini Bovec.

»Samo vam županom in vašim sodelavcem gre zasluga za hitro in kompleksno ukrepanje, pa seveda tudi vsem občanom, ki so naše in vaše ukrepe striktno spoštovali. Velika pohvala pa gre tudi policiji, ki je v tem času naredila ogromno dela. Samo na ta način smo lahko doslej vsi skupaj tako uspešno zamejili ta nevarni virus,« je v uvodu povedal minister Aleš Hojs.

V pogovorih so se dotaknili številnih aktualnih in tudi drugih problemov, med katerimi je župan Valter Mlekuž ministra Hojsa opozoril, da je v poletni sezoni cestni promet po Bovški dolini zelo povečan in je prisotnost velikega števila turistov večkratnik siceršnjega števila prebivalcev, pri čemer pa je število policistov veliko premajhno. Občina Bovec je po velikosti namreč četrta v Sloveniji, obvladovati tako veliko območje pa je z varnostnega vidika na ta način nemogoče.

»Druga stvar, ki zadeva neposredno Občine znotraj Medobčinske uprave, ustanovljene s strani Občin Bovec, Kobarid, Tolmin in s pridružitvijo Občine Kanal ob Soči, pa je premajhno število občinskih redarjev. V poletnem času bi jih potrebovali zagotovo tudi do 10, vendar je zaradi neživljenjskih predpisov o usposobljenosti redarjev pridobitev redarjev skoraj nemogoča. Ne zdi se nam logično, da nekdo, ki je bil vse življenje policist, ob odhodu v pokoj ne more postati občinski redar, ne da bi opravil dodatno šestmesečno usposabljanje. Zato vas prosim, da preverite možnosti za odpravo teh zahtev oziroma predpisov,« je še poudaril Mlekuž.

V nadaljevanju sta Mlekuž in Krivec omenila tudi uporabo bovškega letališča za namene Civilne zaščite, reševanja v gorah in seveda gašenja v visokogorju oziroma za vse namene zaščite in reševanja. Občina Bovec je skozi projekte zgradila tudi heliport, nujno pa je tudi črpališče za gorivo. Razmišljati je treba tudi v smeri, da bi lahko ob posameznih akcijah helikopter ostal tudi v hangarju, kar je Občina Bovec v preteklosti z resornimi ministrstvi neuspešno skušala urediti že doslej.

»Z letališčem pa je povezana še ena namera, namreč vzpostavitev statusa mednarodnega letališča, da bi lahko potniki, ki bi radi prileteli na bovško letališče na primer iz Hrvaške, opravili vse potrebne postopke na Letališču Bovec. To bi bilo za turizem v celotni dolini izjemnega pomena, vendar doslej naš trud ni obrodil sadov. Na našem letališču bo zasebni investitor gradil tudi nov hotelski kompleks s spremljevalnimi novimi letališkimi kapacitetami. Morda bomo pristopili tudi k vzporedni utrjeni pristajalni stezi. Vse to je v sozvočju s črpalko za gorivo za nas izjemnega pomena,« je še poudaril Mlekuž.

Poslanec v DZ RS Danijel Krivec je ob tem za primer dal sosednjo Avstrijo, kjer so na manjših letališčih začeli opravljati vse potrebne postopke za let na Hrvaško in v druge države izven šengenskega območja ter v obratni smeri.

Minister Aleš Hojs je z zanimanjem poslušal vse povedano in obljubil, da se bo vsej omenjeni problematiki posebej posvetil in bodo na ministrstvu skupaj s sodelavci v najkrajšem možnem času poskušali najti ustrezne rešitve. Še posebej zato, ker temelji na realnih predlogih.

V nadaljevanju so se sproščeno pogovarjali tudi o plovnosti po reki Soči s pritoki in aktualnem režimu, o predvidenem monitoringu prometa po rekah, o številu podjetji, ki ponujajo različne športne aktivnosti, pa o zamisli za vzpostavitev krajinskega parka, čemur na Bovškem sicer niso naklonjeni ter splošno o nadaljnjem turističnem in gospodarskem utripu v Občini Bovec. Ministra Hojsa je zanimal tudi projekt Štoln, ki povezuje Log pod Mangartom z rudnikom Rabelj, saj meni, da bi bil to zanimiv turistični produkt. Župan Valter Mlekuž in poslanec Danijel Krivec sta mu predstavila čezmejne namere o vzpostavitvi povezave in tudi nedavni evropski projekt, do katerega realizacije pa žal še ni prišlo.

Minister Aleš Hojs s spremljevalci je nato nadaljeval pot proti Kobaridu, Tolminu in Novi Gorici, kjer se je srečal s predstavniki lokalnih skupnosti.

Oglejte si tudi