Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

120 LET PGD SRPENICA

V soboto, 21. 9. 2019, so na Srpenici proslavili 120 let tamkajšnjega Prostovoljnega društva Srpenica (PGD Srpenica). Praznovanje s slovesno povorko pod vodstvom poveljnika Boštjana Žagarja, slovesnostjo in gasilsko veselico so pripravili tamkajšnji gasilci.

»Za nami je častitljivih 120 let uspešnega delovanja, pri čemer ne smemo pozabiti vseh ustanovnih članov, veteranov in zdajšnjih gasilcev in gasilk, ki so s svojim prostovoljnim delom postavili temelje društva, ob katerih smo izpeljali nakup več gasilskih vozil in uredili prostore društva ter garaže. S pridobitvijo teh vozil smo zaključili celovit projekt posodobitve voznega parka, pri tem pa jim je bila v veliko pomoč GZ Bovec ter obenem nadaljevali s posodobitvijo in nadgrajevanjem opremljenosti operativne enote”je zbranim na prireditvi povedal predsednik PGD Srpenica Žan Logar.

Čestitke ob častitljivem jubileju so pripadnikom PGD Srpenica izrekli regijski poveljnik SPR In član poveljstva GZS Stanko Močnik, predsednik GZ Bovec Boris Zorko, slavnostni govornik državni sekretar na MORS Miloš Bizjak in župan občine Bovec Valter Mlekuž.

Mlekuž je v svojem nagovoru poudaril, da bi bilo pomembno območje Občine Bovec brez PGD tudi brez požarnega varstva. Prav to, zagotavljanje požarne varnosti, je bil pred 120 leti tudi osnovni namen ustanoviteljev.

»Venomer se prvi odzovete, in to ob različnih nesrečah. Narava do naših krajev ni bila prizanesljiva in vi ste vedno nepogrešljiv del zaščite in reševanja. Vseskozi pa ste gasilci in s tem društvo tudi pomemben del družabnega življenja v vašem okolju. Prepričan sem, da bo gasilstvo na Srpenici živelo še nadaljnjih 100 let in več. To dokazuje številno članstvo in zagnan podmladek. Srpenica je dokaz, kaj lahko naredi skupnost, ki dela v skupno dobro. Gasilci imate zame posebno mesto in vlogo pri razvoju občine, dokaz, da se tega zavedamo, pa je tudi izgradnja novega gasilskega doma na Srpenici.

Nekateri so me spraševali, ali je tak večnamenski objekt potreben. Odgovor je jasen, saj bi si tudi sam želel, da bi vsaka krajevna skupnost v naši Občini lahko pridobila tak objekt, ki je v prvi vrsti namenjen reševanju ljudi in njihovega premoženja. Vsekakor pa si moramo prizadevati, da bo gradnja kar najbolj racionalna in se bo sredstva pridobivalo tudi iz drugih virov, saj je celotna investicija za Občino Bovec veliko finančno breme. Ne nazadnje je bilo tako obljubljeno tudi Občinskemu svetu ob sprejemanju proračuna Občine Bovec. Prepričan sem, da boste novo pridobitev znali v celoti izkoristiti,« je ob 120-letnici PGD Srpenica povedal župan Obline Bovec Valter Mlekuž.

Državni sekretar mag. Miloš Bizjak je gasilke in gasilce Prostovoljnega gasilskega društva Srpenica nagovoril kot slavnostni govornik in pri tem poudaril dolgo in žlahtno tradicijo gasilstva v tem kraju Zgornjega Posočja ter domoljubja, ki je lastno slovenskim gasilcem.

»PGD Srpenica danes zelo dobro sodeluje tudi z industrijskim gasilskim društvom PIGD TKK Srpenica. Največje naravne nesreče, pri katerih ste ukrepali in reševali tudi srpeniški gasilci, so bili potresi v leti 1976, 1998 in 2004 ter plaz v Logu pod Mangartom leta 2000. Iskreno vam čestitam ob visokem jubileju in vam želim še veliko uspehov pri opravljanju pomembnih nalog na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami tudi v prihodnje,« državni sekretar na MORS mag. Miloš Bizjak.

Ob jubileju so srpeniški gasilci izdali spominsko plaketo, oblikovano posebej za to priložnost, ter podelili številna priznanja.

Več pa na spletni strani GZ BOVEC

 

Oglejte si tudi