Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
2°C
Oceni objavo

Vključitev mladih v aktivno sooblikovanje bovške skupnosti

Občina Bovec je v veliki dvorani Stergulčeve hiše pripravila Javno tribuno z delovnim naslovom »Vključitev mladih v aktivno sooblikovanje bovške skupnosti«. Dogodka sta se udeležila tudi oba podžupana Občine Bovec, Miro Bozja in Erik Cuder.

Javno tribuno je Občina Bovec pripravila v skladu s sklepom Občinskega sveta Občine Bovec, ki je na svoji drugi redni seji pobudo Liste za Posočje-Bovec, da je treba v sooblikovanje lokalne skupnosti vključiti mlade in za to nameniti tudi ustrezna sredstva v proračunu Občine Bovec za leto 2023, soglasno podprl.

Glavna izhodišča Javne tribune so bila:

  • Seznaniti se z izzivi, ki jih imajo mladi in lokalnimi problemi, ki jih imajo mladi
  • Pridobiti mlade, ki bi se želeli aktivno vključiti v oblikovanje politike za mlade
  • Ustvariti podporno okolje za mlade, da se resnično začutijo kot del lokalne skupnosti
  • Povezati strokovnost, izkušenost in modrost s svežimi pogledi, drznostjo in inovativnostjo ter postaviti temelje za bodoče sodelovanje

Javno tribuno je povezovala Katja Mrakič iz projektne pisarne Občine Bovec, najprej pa je besedo za pozdrav predala podžupanu Občine Bovec Miru Bozji, ki je opravičil odsotnost župana Valterja Mlekuža, ki se javne tribune ni mogel udeležiti zaradi udeležbe na slavnostni seji Občine Tolmin.

»Zahvaljujem se Upravi Občine Bovec, da je na podlagi sklepa OS Občine Bovec tako hitro pripravila to javno tribuno. Menim, da bo vsem nam, predvsem pa mladim v Občini Bovec, prinesla neke pozitivne izkušnje, na podlagi katerih bomo nadaljevali v dogovorjeni smeri. Hvala tudi Andreju Kobalu iz Inštituta za mladinsko politiko, ki nam prinaša izkušnje o primerih dobrih praks iz drugih Občin. Občina Bovec je v letošnjem proračunu namenila tudi sredstva za delovanje mladih, in srčno upam, da boste to tudi izkoristili in bomo s skupnimi močmi napravili nekaj dobrega za Bovško. Sicer pa moram poudariti, da so imeli v Občini Bovec mladi že doslej nekatere pogoje za delovanje. Naj omenim podmladek Turističnega društva Bovec pod vodstvom Nataše Bartol, ki je dosegal tudi na državni ravni zavidljive rezultate. Mladi so vključeni v kulturna in športna društva, v skavtsko organizacijo, planinsko društvo in tudi v Prostovoljna gasilska društva, kjer radi aktivno delujejo. Želim si samo, da bo današnja razprava konstruktivna, da boste prispevali dobre ideje in iztočnice za delo mladih, da bo vključevanje mladih v aktivnosti lokalne skupnosti v zadovoljstvo vseh,« je poudaril podžupan Občine Bovec Miro Bozja.

Sledil je nagovor predstavnice Liste za Posočje-Bovec, svetnice Tatjane Komac, ki je izrazila veselje, da se je javne tribune udeležilo tako veliko število mladih in mladih po srcu:

»Lista za Posočje-Bovec je želela dati mladim v Občini priložnost, da opozorite na probleme in stvari, ki vas v lokalni skupnosti motijo, saj menimo, da doslej te priložnosti niste imeli. Bistvo vaše generacije je, da se vas vključi v sooblikovanje prihodnosti lokalne skupnosti, saj je ne nazadnje to vaša prihodnost. Želimo si, da bi lahko živeli v okolju, v katerem boste lahko odkrili vaše potenciale. To je idealna priložnost, da dobite mladi besedo, izrazite svoje želje, predlagate rešitve in vizije, s katerimi bi lahko izboljšali kakovost bivanja in omogočili boljše pogoje za svoj razvoj. Hkrati pa je to priložnost za medgeneracijsko druženje. Želimo si, da bi se mladi med seboj družili in podajali ideje in vizijo za dobrobit vas samih in kraja. Tudi če se boste nekoč izselili iz Bovca, si želimo, da se domov ne boste vračali samo zato, da boste videli starše, temveč zato, ker vam je bilo življenje na Bovškem všeč in boste obujali lepe spomine na tiste čase. Mi vam bomo z veseljem pomagali in vam bomo stali ob strani. Upam, da boste to priložnost tudi izkoristili,« pa je poudarila Tatjana Komac iz Liste za Posočje-Bovec.

V nadaljevanju je Andrej Kobal iz Inštituta za mladinsko politiko predstavil nekaj dobrih praks iz drugih Občin, ki na različne načine pristopajo k zagotavljanju vključevanja mladih v delovanje lokalnih skupnosti. Katja Mrakič iz projektne pisarne Občine Bovec je predstavila še nadaljnje aktivnosti, in sicer organizacijo drugega javnega dogodka s predstavitvijo analize rezultatov ankete in dopolnitve osnutka ukrepov, ki bo letos v jeseni, sestavili pa bodo tudi delovno skupino s predstavniki Občine Bovec, Občinskega sveta Občine Bovec, drugih organizacij in mladih. Vse skupaj bo pripeljalo do priprave zaključnega dokumenta, Lokalnega programa oziroma Strategije za mlade v Občini Bovec.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC

Oglejte si tudi