Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

BOVEC – ČEZSOČA V SPLETNEM GLASOVANJU NA DRUGEM MESTU

Turistična zveza Slovenije  že 29. leto zapored objavlja tekmovanje Moja dežela – lepa in gostoljubna. Častni pokrovitelj projekta je predsednik Vlade RS Janez Janša.

Projekt, ki urejeno in gostoljubno okolje prepoznava kot prvi pogoj kakovostnega turizma, se začenja na krajevnem nivoju, nadaljuje na občinskem, regijskem ter zaključi na državnem nivoju.

Z včerajšnjim dnem je zaključeno spletno glasovanje v več kategorijah, Bovec-Čezsoča pa sta konkurirala v kategoriji turistični kraji, zdraviliški kraji in izletniški kraji. Uvrstila sta se na visoko drugo mesto, prehitela ju je samo Izola.

 

»Bovec-Čezsoča, zagotovo pa tudi celotno Bovško, si zasluži odlično uvrstitev, zadnji rezultati spletnega glasovanja pa kažejo na to, da to prepoznavajo in priznavajo tudi ankete in drugi projekti, kakršen je tudi Moja dežela – lepa in gostoljubna.Zahvaljujem se vsem, ki pripomorete k temu, da je naše okolje urejeno in da smo domačini prijazni in gostoljubni ljudje, pa tudi vsem, ki ste doma in drugod po svetu oddali svoj glas za Bovec-Čezsočo,« je ob zaključenem glasovanju povedal župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

Kot so zapisali na spletni strani Turistične zveze Slovenije, je za Slovenijo turizem rastoča dejavnost povezana s počitkom, sprostitvijo, doživetji, športom ter naravno in kulturno dediščino, ki se lahko uresničuje in nadgrajuje v urejenem, prijaznem, gostoljubnem in strpnem okolju.

 

»Urejeno in gostoljubno okolje je pogoj za uspešen razvoj turizma. To je temeljni smisel in dolgoročno sporočilo projekta Moja dežela – lepa in gostoljubna. Zato turistična društva in zveze z vse bolj zavzetim sodelovanjem občin, podjetij in mnogih organizacij in strokovnih institucij uresničujejo vrsto programov na tem področju. Osnova projekta je tekmovanje slovenskih mest in krajev na področju urejanja prostora, okolja in gostoljubnosti. Projekt prerašča v vseslovensko gibanje za urejeno okolje in gostoljubnost. Slednja pa na svoj način odkriva širino in vsebinski smisel slogana Turizem smo ljudje,« je še zapisano na spletni strani TZS, ki je osnovni nosilec projekta in pripravi za posamezne kategorije ocenjevalne liste.

 

Tekmovanje se prične na lokalni ravni z ocenjevanjem najbolj urejenih hiš, poslopij, vrtov, balkonov , se nadaljuje na krajevni, mestni, občinski , regijski ravni ter zaključuje na državnem nivoju z razglasitvijo najbolj urejenih in gostoljubnih mest, krajev … Državna komisija, ki jo sestavljajo strokovnjaki različnih področij (krajinarji, geografi, turistični delavci, sociologi, arhitekti, etnologi in drugi), po vnaprej določenem terminskem planu s pomočjo ocenjevalnih listov ocenjuje posamezne kandidate v kategorijah.

 

»Vsebino projekta Moja dežela – lepa in gostoljubna postopoma nadgrajujemo. Posebno pozornost namenjamo celoviti ekološki urejenosti krajev in kakovosti turistične ponudbe, ki jo komisija ocenjuje na podlagi  učinkovitosti trženja in promoviranja turističnih produktov. Čisto in urejeno okolje, ohranjena naravna in kulturna dediščina, zanimivi  turistični produkti, vse to vpliva na prepoznavnost kraja, predvsem pa na zadovoljstvo domačih in tujih gostov.Vedno znova ugotavljamo, tudi na podlagi opozoril turistov, da se urejenost in turistična ponudba okolja izboljšuje. Zagotoviti si želimo takšno kakovost tekmovanja, ki bo bistveno vplivala in spodbujala trajnostni razvoj turizma in pozicionirala  Slovenijo kot zeleno, aktivno in zdravo,« še poudarjajo v TZS.

Pripravil: MILAN ŠTULC

Oglejte si tudi