Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

VISEČA BRV JABLANCA PREDANA SVOJEMU NAMENU

V torek, 23. 11. 2021, je bila nova viseča brv Jablanca predana svojemu namenu. Dela za postavitev so bila zaradi obilnega deževja v maju in juniju ter posledično plazovitega zahtevnega terena, na katerem so potekala dela, večkrat onemogočena, zato je bil rok za izvedbo večkrat podaljšan. Glavni izvajalec del je bila na javnem razpisu izbrana družba RAFAEL d.o.o. Sevnica.
Prejšnja dotrajana in močno poškodovana brv je bila zaradi varnosti že več let zaprta, Občina Bovec pa je odločno pristopila k izgradnji nove. Nova viseča brv čez reko Sočo soško-trentarskega tipa, sama viseča brv pa je glede na prejšnjo brv premaknjena nekoliko gorvodno. Zaradi višinske razlike je bilo treba izvesti tudi dostopne stopnice. Investitor je Občina Bovec, pogodbena vrednost za izvedbo vseh del pa je bila skoraj 126.000,00€ z vključenim DDV. Zaradi nepredvidenih dogodkov in posledično nepredvidenih del, se je investicija nekoliko podražila, tako da končna vrednost investicije nekoliko presega 150.000,00€.
Podizvajalec del Kaskader d.o.o., je po izgradnji temeljev na obeh straneh v le nekaj dneh čez strugo Soče že napel vse jeklenice, med katerimi so nosilne debeline 30 ф,prav tako je tudi podizvajalec Višinska dela Nejc Šerbec s.p. v le nekaj dneh postavil leseno pohodno površino z vsemi obrobami.
Ob predaji brvi Jablanca svojemu namenu je najprej zadonela harmonika, harmonikar Aleks Klavora pa je za uvodno skladbo izbral Bovško dolino. Dogodka sta se ob županu Občine Bovec Valterju Mlekužu s sodelavci udeležili še podžupana Občine Bovec Vasja Vitez in Miro Bozja, predsednika KS Čezsoča in KS Kal Koritnica Ambrož Skočir in Ivan Hoznar, predstavniki izvajalca in podizvajalcev, direktor Dolina Soče Vilijam Kvalić ter kar lepo število občanov.
Zbrane je uvodoma nagovoril župan Občine Bovec Valter Mlekuž, ter se najprej zahvalil vsem, ki so gradili visečo brv Jablanca v izjemno zahtevnih razmerah in pogojih, posebej pa lastnikoma parcel Petru Cudru in Zlatki Vertelj, ki sta Občini Bovec parceli odstopila v odkup, da je bila gradnja brvi sploh omogočena:
» Ta brv je z več vidikov izjemnega pomena. Odločili smo se, da jo predamo svojemu namenu takoj, ko bo to mogoče, zato smo se tudi tako na hitro odločili za ta dogodek. Gradnjo te brvi sem spremljal praktično dnevno, moram pa priznati, da me je bolelo srce, ko sem videl čez reko Sočo že postavljeno brv, prehod pa ni bil še mogoč. Odločil sem se, da takoj po ureditvi dostopov predamo brv v uporabo in v petek je bila ta odločitev tudi dokončno sprejeta. Zdaj lahko vidimo, na kako zahtevnem terenu so delavci izvajali dela, zato res vsem iskrena hvala. V zadovoljstvo vseh domačinov in seveda turistov, smo zopet povezali levi in bregi breg Soče med zaselkom Jablanca in Kal Koritnico. Investicija je bila velika, ampak nam danes nikakor ni žal, da smo jo izvedli. Res se je nekoliko podražila glede na predvideno pogodbeno vrednost, ampak glede na težavnost terena, sploh pa nepredvidenih vremenskih vplivov na samo gradnjo, je nekaj nad 150.000,00€ še kako sprejemljivih, saj bi bila ta vsota lahko še bistveno večja,« je zadovoljno povedal župan Občine Bovec Valter Mlekuž, ki je v nadaljevanju v družbi predsednikov KS in KS Kal Koritnica Ambroža Skočirja in Ivana Hoznarja prerezal trak in s tem slovesno odprl novo visečo brv Jablanca.
Vsi udeleženci odprtja so se nato prvič sprehodili čez novo brv, na desnem bregu pa so s penino najprej nazdravili vsi vpleteni v gradnjo, ob manjšem prigrizku in zvokih harmonike pa tudi vsi drugi.
Razpon viseče brvi Jablanca je 60 metrov in je ena najdaljših v Zgornjem Posočju. Prekašata jo le viseča mostova na Srpenici in Trnovem ob Soči. Brv je izjemnega pomena tudi za turizem, saj predstavlja krožno pot od Bovca do Jablanc, naprej do Čezsoče in po zaželeni trasi nazaj do Bovca, v smislu turizma pa se bodo nove viseče brvi še najbolj razveselili pohodniki krožne poti Julija Trail in pohodniki Alpe Adria Trail.

Pripravil in foto: MILAN ŠTULC

Oglejte si tudi