Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

OBČINA BOVEC MED 12 FINALISTKAMI ZA ZLATI KAMEN 2022

Občina Bovec je med 12 finalistkami za nagrado Zlati kamen 2022, ki je namenjena razvojno najbolj prodornim občinam v Sloveniji. Izbrane Občine so nosilke dobrih praks in so s svojim delom, razvojnimi prijemi in projekti odličen zgled za druge.   Akcijo Zalti kamen že vrsto let izvaja Planet GV, rdeča nit letošnjega izbora pa je preboj občin. Pri izboru je komisija upoštevala več pogledov preboja. Indeks preboja je pripravljen na podlagi primerjav rezultatov analiz ISSO 2019 in 2022. Pri oceni trajnostnega preboja je bil poudarek na področjih trajnostnega razvoja in vključenosti prebivalcev oziroma transparentnosti upravljanja. Demokratičen preboj pa zajema zgoščeno analizo vključevanja in transparentnosti v občinah.

Glede na merljive kazalnike se je Občina Bovec po razvojni uspešnosti v razmeroma kratkem času povzpela iz povprečja med zgornjih 10 odstotkov slovenskih občin. Posebej izrazito je kraj napredoval na področju gospodarstva in turizma, ta razvoj pa že vpliva na manjši beg možganov iz kraja.

Nagrado Zlati kamen 2022 bodo podelili na Konferenci Zlati kamen 2022, in sicer 15. marca 2022, v hotelu Four Points by Sheraton Ljubljana Mons.

Zlati kamen je v slovenski javnosti najbolj odmevno strokovno srečanje na področju lokalne samouprave, kjer si izkušnje ter poglede o razvojnih možnostih ter dobrih praksah izmenjajo najvišji predstavniki lokalnih skupnosti, predstavniki gospodarstva in vladni predstavniki.

»Čakajo nas štirje 45-minutni Zlati pogovori, ki bodo potekali vsak torek ob 14. uri od 25. januarja do 22. februarja 2022. Konferenco Zlati kamen 2022 sestavljalo trije dnevi Zlatih vsebin: 1., 8. in 15. marec 2022.  Slavnostni zaključek s podelitvijo nagrad bo potekal v torek, 15. marca 2022, v hotelu Four Points by Sheraton Ljubljana Mons, lahko pa ga boste spremljali tudi prek spleta,« so zapisali na spletni strani Zlati kamen 2022, kjer postrežejo tudi z drugimi informacijami v zvezi z letošnjo akcijo.

Kaj nam prinaša prihodnost in kako bomo vstopili vanjo? Smo pripravljeni?

Spreminjajoče se podnebje s svojim vplivom na gospodarski in družbeni razvoj lokalno samoupravo postavlja pred mnoge razvojne dileme. Lokalne skupnosti igrajo ključno vlogo pri odpravljanju vzrokov in posledic podnebnih sprememb ter prilagajanju na novo bolj trajnostno in odgovorno usmerjeno prihodnost, saj najbolje poznajo lokalno okolje in njegove zakonitosti. Lokalna samouprava igra tudi ključno vlogo v procesu transformacije načina življenja prebivalcev; ukrepi, sprejeti na lokalni ravni z aktivno participacijo občanov in druge interesne javnosti, veliko hitreje dosežejo ljudi, kot pa tisti sprejeti na nacionalni. Ne nazadnje dobro zastavljen odgovoren razvoj za jutri daje upanje za boljšo prihodnost celotne skupnosti.

»Nagrado zlati kamen podeljujemo razvojno najbolj prodorni Občini oziroma tisti, ki zaradi svoje razvojne, v prihodnost in v dobro vseh občanov usmerjene dejavnosti pomeni primer dobre prakse in zgled za ostale. Osnova za selekcijo 12 kandidatk, po tri v vsaki regiji, je kompleksna večmesečna analiza občin, ki vključuje pregled kvantitativnih kazalnikov, vključenih v indeks ISSO, kvalitativno analizo občin, kjer razčlenjujemo vrsto »mehkih« dejavnikov ter vsebinski pregled ključnih projektov občin. Rdeča nit izbora za nagrado Zlati kamen 2022 je odgovoren razvoj za jutri,« še navajajo na spletni strani ZLATI KAMEN.

pripravil: MILAN ŠTULC

foto: ARHIV PLANET GV

Oglejte si tudi