Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

Slovesno odprtje gasilskega doma Srpenica

V soboto, 7. maja 2022, je bilo na Srpenici slovesno odprtje Gasilskega doma Srpenica s športno oziroma večnamensko dvorano, v njem pa je svoj prostor našla tudi KS Srpenica.

Gasilci prijateljskih prostovoljnih gasilskih društev iz Slovenije, Italije in Avstrije, so se skupaj z domačimi gasilci najprej postrojili pred starim gasilskim domom in se na ta način od njega tudi simbolično poslovili. Odkorakali so do srpeniške cerkve Sv. Florjana, in se tam udeležili svete maše, pridružil pa se ji je tudi minister za Obrambo Matej Tonin.

Po sveti maši je sledila slovesnost pred Gasilskim domom Srpenica. Že v cerkvi in tudi na prireditvenem prostoru je ubrano zapel oktet Simona Gregorčiča, za uvod v slovesno odprtje pa je najprej zadonela slovesna himna. Slovesnosti so se med drugimi udeležili tudi predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik, generalni direktor uprave RS za zaščito in reševanje Darko But, poslanec v DZ RS Danijel Krivec, župan Občine Bovec Valter Mlekuž in župan Občine Kobarid Marko Matajurc.

Zbrane je v uvodu nagovoril predsednik PGD Srpenica Žan Logar in v kratkem opisal 123-letno zgodovino srpeniškega gasilstva. Za gradnjo novega gasilskega doma, saj stari ni več sledil napredku gasilske opreme in logističnim zahtevam modernega gasilstva, so se odločili leta 2011, najprej pa je bilo treba najti primeren prostor.

»Pri tem gre velika zahvala družbi TKK in njihovim lastnikom, podjetju Soudal iz Belgije, ki je prostor odstopilo v dolgoročni najem. Na tem mestu je nekoč stal zapuščen objekt TKK, iz katerega smo domači gasilci z udarniškim delom leta 2018 odstranili kritino, steklo in vse lesene komponente, nato pa je sledilo rušenje s strojno mehanizacijo,« se pristopov h gradnji spominja Žan Logar, ki se je skupaj s kolegi gasilci veselil ob lanskoletni vselitvi v novi gasilski dom.

»Da smo sploh lahko začeli tako investicijo, se moram na tem mestu v imenu vseh srpeniških gasilcev zahvaliti Občini Bovec in njenemu županu Valterju Mlekužu. Valter, hvala za ves posluh in pomoč pri tako veliki investiciji, ki znaša milijon tristo tisoč evrov. Zahvaljujem se tudi vsem sponzorjem in donatorjem, tako za finančno pomoč kot pomoč v opremi. Da je teklo vse po načrtih in so bila dela izvedena v skladu z našimi pričakovanji, pa zagotovo ne morem mimo predsednika gradbenega odbora, Danijela Krivca. Zato se zahvalim tudi tebi, Danijel, in dovolite mi, da uporabim že ponarodeli izraz: Danijel, kapo dol v imenu vseh srpeniških gasilcev,«je poudaril Žan Logar.

Sledil je pozdravni nagovor župana Občine Bovec Valterja Mlekuža, ki se je v začetku nagovora spomnil dogovarjanj pred štirimi leti in se zahvalil tudi Občinskemu svetu Občine Bovec, ki je potrdil projekt gradnje in so svetniki vseskozi  stali za svojo odločitvijo:

»Verjetno smo ena redkih Občin v Sloveniji, kjer nas pri pomembnih odločitvah ne zanimajo politične barve, ampak delamo za dobro teh svojih krajev. Večkrat poudarim, kako zelo sem ponosen na gasilce, gorske reševalce in vse prostovoljce, ki nesebično pomagajo, ko potrebujemo pomoč. Vesel sem, da je tu zrasel ta gasilski dom z dvorano. Investicija, vredna 1.300.000,00€, se nam je takrat zdela ogromna, skoraj grozna. Danes pa lahko rečem, in verjamem, da temu pritrjujejo tudi gradbinci, da je že danes objekt vreden vsaj milijon več,« je zatrdil Mlekuž in v nadaljevanju poudaril tudi odlično sodelovanje z župani sosednjih občin, ki se skupaj trudijo za blaginjo celotne doline v prepričanju, da samo s sodelovanjem lahko dosežejo prave uspehe. Naštel je še nekaj projektov, ki jih je v zadnjem obdobju Občina Bovec že izvedla, in tiste, ki so v izvajanju. Glede nove pridobitve na Srpenici pa je tudi Mlekuž svoj nagovor zaključil z besedami: »Danijel, kapo dol! Ne samo Srpenica, vsa Goriška ti mora reči, Danijel, kapo dol!«

V naslednjem nagovoru je predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik izpostavil pomembnost pridobitve in se pridušal, da tudi sam deli srečo z domačimi gasilci. In čeprav je praznik gasilcev ob godu njihovega zavetnika, Sv. Florjana, je za pravi praznik gasilcev določil vsak dan, ko ti nimajo pravega dela. Pri tem je izrazil skrb, da bo teh praznikov zelo malo, saj so samo v prvih štirih mesecih slovenski gasilci posredovali že skoraj deset tisoč krat, sodelovalo pa je kar 60.000 članov.

Pred nagovorom slavnostnega govornika so s kratkim, a poučnim gasilskim skečem publiko nasmejale domačinke iz Srpenice, slavnostni govornik, minister za obrambo Matej Tonin, pa je nato ob čestitkah k izgradnji tako kompleksnega objekta izrazil iskreno trditev, da je slovensko gasilstvo eno izmed najboljših na svetu ravno zato, ker temelji na prostovoljstvu in množičnosti. Izpostavil je tudi nekaj dosežkov in uspešnih akcij slovenskih gasilcev tudi v tujini.

»Ob današnji slovesnosti iskreno čestitam najprej pogumnemu vodstvu, da peljete gasilstvo v smeri prisotnosti mladih, da delate na podmladku, ki vas bo čez nekaj let nadomestil in bo vašo dolgoletno tradicijo krepil naprej. Iskrene čestitke tudi tebi, Danijel in tvoji ekipi, ki ste zagrizli v ta milijonski projekt. Po Sloveniji opažam veliko skepse ali se lotiti projektov ali ne. Marsikdaj nas sprašujejo tudi, zakaj država ne investira v te projekte. Slovenija ima več kot 1300 PGD.  Financiranje enega projekta bi potegnilo za sabo projekte vseh ostalih društev, kar pa je za državo finančno nevzdržno. Zato je pomembna skrb lokalnih skupnosti in zato hvala lepa tudi vam, župan Valter Mlekuž, da ste prisluhnili potrebam in podprli projekt. Kjerkoli po Sloveniji sem hodil, sem se zavedel, da se je tam, kjer je bilo dovolj poguma, na neki način vedno izšlo,« je pogumen pristop Občine Bovec in vseh deležnikov pohvalil minister Tonin, v nadaljevanju pa izpostavil tudi nekaj novosti nove zakonodaje na področju gasilstva, ki vsem gasilcem prinaša boljše pogoje in izboljšuje njihov status. Prav gasilcem je ob koncu nagovora minister Tonin »dal kapo dol«, pri čemer ni pozabil na družine gasilcev, ki doma tolerirajo njihove odsotnosti ob usposabljanjih ali ob različnih intervencijah.

Predsednik PGD Srpenica Žan Logar in poveljnik PGD Boštjan Žagar sta se najzaslužnejšim sponzorjem, projektantom, nadzoru in izvajalcem zahvalila s posebnimi zahvalami, plaketo pa sta podelila Danijelu Krivcu. Krivec se je osebno zahvalil vsem za odlično sodelovanje:

»Treba je vedeti, da je tudi potem, ko projekt že steče, še veliko usklajevanj, iskanje najboljših rešitev pa je na koncu v zadovoljstvo vseh. Hvala vsem, ki ste bili pripravljeni poslušati našim pripombam in sugestijam. Seveda pa ne gre pozabiti vseh krajanov, ki ste sodelovali pri zaključevanju tega objekta, hvala županu Mlekužu, da je prisluhnil potrebi. Dobro smo sodelovali in verjamem, da bomo še pri marsikaterem projektu. Ni šlo vseskozi vse gladko, po eni strani pa smo imeli tudi srečo, da se je zamenjal lastnik TKK, saj nam pred tem zadnjih deset let zadeve ni uspelo premakniti v pravo smer. Tudi tokrat je sreča spremljala hrabre. Župan tudi ve, kako bom zaključil svoj nagovor. Hvala vsem in veselo na delo!«

Prijateljska gasilska društva so PGD Srpenica predala priložnostna spominska darila, sledil pa je blagoslov objekta in vsega, kar je v njem, ki ga je opravil bovški dekan in župnik Viljem Čušin. Po prerezu traku so si ogledali nov Gasilski dom Srpenica z vsemi spremnimi prostori, minister Tonin pa se je s posebnim priznanjem ministra za obrambo zahvalil PGD Srpenica. Večer se je nadaljeval z zabavo in razrezom torte ter se prevesil v jutro.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC


Oglejte si tudi