Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

BOVŠKEMU ŽUPANU PRVI ZBORNIK "AMERIČANI NA MANGARTU"

23. julija sta bovškega župana Valterja Mlekuža obiskala Slavko Delalut, predsednik Združenja vojaških gornikov Slovenije (ZVGS) in Matija Perko, urednik Zbornika referatov Američani na Mangartu 1945 – Smučarska tekma 10. gorske divizije na Mangartu 3. junija 1945 ter prvi izvod predala prav njemu.

O samem Zborniku bomo več pisali ob njegovi uradni predstavitvi, ki jo načrtujemo v Kulturnem domu Bovec 25. septembra 2020, ko bomo pripravili tudi okroglo mizo na isto temo Američani na Mangartu 1945 – Smučarska tekma 10. gorske divizije na Mangartu 3. junija 1945, na kateri bodo sodelovali tudi pisci referatov v omenjenem Zborniku.

Kot je že znano, smo letos ob 75. Obletnici smučarske tekme 10. gorske divizije Ameriške vojske na Mangartskem sedlu načrtovali številne prireditve in tudi svetovno premiero filma Mission Mt. Mangart, vendar je večina prireditev zaradi ukrepov za omejitev širjenja koronavirusa tako pri nas kot tudi po svetu žal prestavljenih na prihodnje leto.

Kljub vsemu smo 3. junija 2020 uspešno izvedli spominsko slovesnost pri spominskih tablah ob pentlji na Mangartskem sedlu, že takrat pa smo se zavezali, da bomo, če bo to le mogoče, jeseni izvedli tudi okroglo mizo s predstavitvijo Zbornika Američani na Mangartu 1945 – Smučarska tekma 10. gorske divizije na Mangartu 3. junija 1945. Zahvaljujoč ZVGS in seveda vsem, ki so pripravili referate za Zbornik, je ta tudi zares ugledal luč sveta:

»Ponosni smo na to, da nam je kljub vsem zapletom uspelo izpeljati vse aktivnosti in nam je v pičlih treh mesecih uspelo natisniti spoštovanja vreden Zbornik, ki je zaradi svoje vsebine z izjemno dobro pripravljenimi članki in seveda unikatnimi fotografijami zares prvi zbir doslej neznanih ali pa vsaj manj poznanih dejstev, ki jih obelodanja Zbornik. Več bomo seveda povedali ob sami predstavitvi. Zdelo pa se nam je prav, da prvi izvod vendarle prejme župan Občine Bovec, saj je Občina Bovec ves čas aktivno delovala pri pripravi spominskih slovesnosti in dogodkov, brez katerih bi danes težko dosegli tako prepoznavnost takratnega dogajanja,« je ob obisku dejal predsednik ZVGS Slavko Delalut, ki je Zbornik tudi uradno predal bovškemu županu Valterju Mlekužu.

Župan Valter Mlekuž, ki je za Zbornik prispeval tudi uvodne besede, je Zbornik nemudoma prelistal in se gostoma zahvalil za ves trud vseh, ki so kakorkoli prispevali k temu, da je ta ugledal luč sveta:

»Zelo sem vesel, da vam je uspelo v tako kratkem času izpeljati tako zahteven projekt, sploh v času, v katerem živimo. Vsi vemo, da smo pripravljali veliko več dogodkov, Občina Bovec pa je imela pri tem v organizacijskem in logističnem smislu veliko vlogo. Vendar moramo biti zadovoljni tudi s tem, da nam je skupaj uspelo pripraviti tako odmevno spominsko prireditev s tako pomembnimi gosti na Mangartskem sedlu ter da je ZVGS uspelo organizirati pripravo visoko strokovnih referatov in natisniti tako bogat zgodovinski dokument, kar ta Zbornik zagotovo je. Občina Bovec bo seveda še naprej podpirala dogodke, ki jih skupaj načrtujemo v prihodnjem letu, verjamem pa, da nam bo že 25. Septembra, v veliki dvorani Ite Rine v Kulturnem domu Bovec, uspelo izvesti tudi okroglo mizo in predstavitev Zbornika. Dvorana je velika, zato ne dvomim, da bomo lahko zagotovili tudi vse varnostne ukrepe, ki jih določata NIJZ in država,« je ob prejemu Zbornika povedal župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

 Zapisal in foto: MILAN ŠTULC

Oglejte si tudi