Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

ŽUPAN OBISKAL STOLETNO NADO CUDER

V soboto, 5. 6. 2021, je svojih častitljivih 100 let praznovala gospa Nada Cuder, rojena Braz, iz Vodenc pri Bovcu. Obiskal jo je tudi župan Občine Bovec Valter Mlekuž, ji v imenu Občine Bovec podaril šopek rož in ji iskreno čestital za tako visok jubilej.

Svojci so slavljenki Nadi Cuder pripravili prijetno slovesnost, najbolj pa jo je presenetila tako pestra druščina. Z vsakim od obiskovalcev je pokramljala in se veselila vsakega posebej. Gospa Nada Cuder se pri svojih stotih zelo dobro drži, župan Občine Bovec Valter Mlekuž pa ji je med drugim čestital tudi za pokončno držo in pogum, saj je slavljenka preživela tudi koncentracijsko taborišče.

Ob svojcih so ji čestitke izrekli še predstavnica Rdečega križa Slovenije-enote Bovec, predstavnica Župnijske Karitas Bovec, predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Bovec in predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Bovec, Kobarid, Tolmin Rok Uršič, ki je slavljenko v imenu vseh nagovoril in na kratko opisal tudi grozovito obdobje, ki ga je preživela v koncentracijskem taborišču Auschwitz:

»Ko so jih osvobodili, sta z »Žagarco« in ostalimi ženskami potovali domov, najprej pa v notranjost Poljske, nato čez Nemčijo peš skozi Poznanj in Berlin, za tem po železnici ali peš skozi Madžarsko, Beograd, Zagreb, Ljubljano, z vlakom čez Jesenice na Most na Soči in nato peš domov. Ko jo je mama zagledala, se je onesvestila,« je pot Nade Cuder iz koncentracijskega taborišča nazaj domov opisal Uršič.

Slavljenki je zapel Moški pevski zbor Golobar, pod vodstvom Danila Durjave, za prijetno vzdušje ob še bolj prijetnem druženju pa je poskrbel harmonikar Rene Zorko. Za spomin so nastale številne fotografije, med njimi tudi fotografije štirih generacij. Vsi prisotni so slavljenki Nadi Cuder zaželeli še veliko zdravih let.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC

Oglejte si tudi