Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Dokumentarni film MISSION MT. MANGART gre v Cannes

Bovec, 

Iz Združenih držav Amerike prihajajo izjemne novice, da se je film Mission Mt. Mangart “An untold 10th Mountain Division Story of WW2” (Misija Mangart- »Neznana zgodba o 10. gorski diviziji iz 2. svetovne vojne«), avtorja, režiserja in scenarista Chrisa Anthonyja, uvrstil na svetovni Festival filma v Cannesu.

Kot je sporočil Chris Anthony, je to tudi zanj izjemna novica. Dokumentarni film je dolg 70 minut, na festival pa je bil predložen v kategorijah:

  1. Zgodovina
  2. Prvič filmski ustvarjalec
  3. Zgodovinska biografija.

Dokumentarni film govori o 10. gorski diviziji ameriške vojske in njihovi prisotnosti na tem območju v času druge svetovne vojne ter posebno o smučarski tekmi, ki so jo 3. junija 1945 izvedli vojaki 10. gorske divizije ameriške vojske na pobočju Mangarta.

Zagotovo bo upodobitev na svetovnem Festivalu filma v Cannesu izjemnega promocijskega pomena za Bovško in Slovenijo, festival pa bo, kot trenutno kaže virtualno ali hibridno, letos potekal med 6. in 17. julijem.

Še vedno pa je premierna upodobitev dokumentarnega filma s slovenskimi podnapisi v Sloveniji načrtovana v Bovcu. Seveda takrat, ko bodo epidemiološke razmere to dovoljevale in bodo na premierno upodobitev v Sloveniji, v Bovec lahko prispeli tudi potomci pripadnikov 10. gorske divizije Ameriške vojske.


Zapisal: MILAN ŠTULC

Foto: URADNI PLAKAT SVETOVNEGA FESTIVALA FILM

Oglejte si tudi