Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
6°C
PET.
16°C
5°C
Oceni objavo

NOVINARSKA KONFERENCA IN ODPRTJE KANINSKEGA GONDOLSKEGA NASELJA

V soboto sta Sončni Kanin in Občina Bovec pod Prestreljenikom in ob Kaninskih legendah pripravila druženje s slovenskimi novinarji, novinarsko konferenco in tudi odprtje prvega Kaninskega gondolskega naselja.

Športne novinarje Slovenije (SCIJ) in ekipe, ki so in še bodo poročale o uspešnosti poletne sezone na Kaninu, so dopoldne najprej sprejeli ob Kaninskih legendah, nato pa so se večina z žičnico, posamezne novinarske ekipe pa tudi s helikopterjem, kar je omogočil Flycom, povzpeli pod Prestreljenik, kjer so zbrane pozdravili župan Občine Bovec Valter Mlekuž, direktorica Sončnega Kanina Manuela Božič Badalič, glavna organizatorka Kontra Korona Kriterija Meta Verbič in seveda Valter Kramar iz Hiše Franko in Hiše Polonka.

»Ne znam vam povedati, kako sem vesel, da ste se danes tu zbrali v tako velikem številu. Zgodbo o Kaninu vsi poznate in veste, kako nam je bilo težko, ko je zaprl svoja vrata. Danes sem vesel in ponosen, da sem stopil v velike škornje oživitve poletno zimskega centra Kanin. Danes bomo na Kaninu deležni tudi najboljše frike, Valterja Kramarja in Ane Roš pa verjetno tudi ni potrebno posebej predstavljati. Ime te doline sta ponesla v svet in poskrbela za prepoznavnost celotne doline. Posebno dobrodošlico izrekam članom Društva novinarjev športnikom Slovenije (SCIJ), ki Bovca tudi takrat, ko žičnica ni obratovala, niste zapustili in ste kljub vsemu prihajali v Bovec in ohranili dolgoletno tradicijo. Iskrena hvala vam in upam, da boste še prihajali v naše kraje. Vedno ponavljam, da sem ponosen, da sem župan te Občine, verjamem pa, da se bomo čez tri leta pod Prestreljenik pripeljali z novo žičnico,« je v pozdravnih besedah med drugim povedal župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

Zbrane je pozdravila tudi direktorica Sončnega Kanina Manuela Božič Badalič, ki je poudarila, da je bilo smučišče Kanin v času tako imenovanega »lockdowna« edino smučišče na svetu, ki je, vsaj v nekem obdobju, upoštevajoč vse ukrepe za zamejitev širjenja koronavirusa, obratovalo:

»O nas je poročal New York Times in večina svetovnih časopisov, v času korone smo izvedli edino smučarsko tekmovanje. V tej sezoni, ki je zagotovo drugačna od vseh prejšnjih, in upam, da ne bo nikoli več takšna, smo vseeno uspeli iztržiti največ, kar je bilo mogoče. V tej sezoni smo našteli več kot 21000 potnikov, večina je bilo Slovencev, okoli 80%, veliko jih je bilo prvič na Kaninu. Na Kanin so prihajali tudi zato, da so se prepričali, kje sta trenirali Meta Hrovat in Ilka Štuhec, ki smo ju gostilu v maju ob snežni odeji, debeli kar 10 metrov. Od zdaj naprej obratujemo samo ob koncih tedna, petke, sobote in nedelje, saj se že intenzivno pripravljamo na zimo. Če bo šlo vse po sreči, bo tukaj že čez 2 meseca sneg, zato upamo, da bomo lahko začeli z zimsko sezono. Zato zdaj med tednom opravljamo redna vzdrževalna dela, da bomo že na prvi dan, ko bodo to omogočale snežne razmere, popolnoma pripravljeni tudi z vsemi žičniškimi napravami na smučišču,« je svoj nagovor zaokrožila Manuela Božič Badalič in vse zbrane povabila tudi na odprtje prvega Kaninskega gondolskega naselja ob Kaninskih legendah.

Meta Verbič se je zahvalila tako županu Občine Bovec Valterju Mlekužu za podporo v vseh teh letih in seveda gostiteljici za vso organizacijo letošnjega dogodka. Ta  je nastal na pobudo Milana Štulca, ki je, ker je zaradi koronavirusa aprila odpadel tradicionalni Kriterij zadnjega snega, predlagal organizacijo Kontra korona kriterija v septembru:

»Bovec in Kanin sta naša! Mi bomo ostali temu zvesti,« je zatrdila med drugim.

Valter Kramar je predstavil svojo dejavnost in podrobnejše tudi pripravo slastne avtohtone frike, ki jo je na priporočilo najboljše kuharice sveta Ane Roš, Guardian uvrstil med 12 jedi, ki jih mora poskusiti prav vsak.

Sledilo je sproščeno druženje najprej ob Bum baru pod Prestreljenikom, nato pa so se družno preselili ob Kaninske legende, kjer sta župan Občine Bovec Valter Mlekuž in direktorica Sončnega Kanina Manuela Božič Badalič preprezala trak Kaninskega gondolskega naselja. Ob vsaki gondoli je stal po en ponudnik dobrot, ki jih tudi sicer ponujajo v Kaninskih legendah, zaigrala je harmonika z Renejem Zorkom, in ja zadonela je tudi skladba Bovška dolina.

V zadnjem vikendu so v Sončnem Kaninu prepeljali kar 1500 potnikov, tako da se število doslej prepeljanih potnikov že približuje številki 25000.

Kako je dogodek doživela novinarka MMC RTV SLO Kaja Sajovic.

 

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC

Bovec, 14. septembra 2020

Oglejte si tudi