Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
9°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

TRADICIONALNA SVETA MAŠA OB PRAZNIKU SV. BARBARE

Ob prazniku sv. Barbare, zaščitnice rudarjev, organizatorji vedno povabijo tudi sosednje Občine iz Slovenije in Avstrije. Letos so Občino Bovec zastopali župan Valter Mlekuž, direktorica uprave mag. Katarina Barbara Ostan in Milan Štulc.

Udeležili so se tradicionalne svete maše v kapeli v rabeljskem rudniku, darovane za vse rudarje, ki so delali v tem rudniku, žal številni v njem pustili tudi svoja življenja. Letos so mašo darovali kar štirje duhovniki, somaševala sta tudi bovški župnik in dekan Vili Čušin in duhovni pomočnik Bogdan Vidmar. Po sveti maši so v treh jezikih po tradiciji prebrali tudi rudarsko molitev k sveti Barbari. V slovenščini jo je prebral Igor Černuta iz Loga pod Mangartom.

Po maši v rudniku so k spomeniku rabeljskim rudarjem položili spominski venec. Spominu nanje seje poklonil trbiški župan Renzo Zanette, ki je v nadaljevanju poudaril odlično sodelovanje z Občino Bovec in se zahvalil delegaciji Občine Bovec za vsakoletno udeležbo pri tem dogodku.

Župan Valter Mlekuž je spregovoril o trpljenju vseh rudarjev, tudi številnih z Bovškega, ki so svoj vsakdanji kruh služili v izjemno težkih pogojih dela v rabeljskem rudniku:

» Moram reči, da je zame dan sv. Barbare, ki goduje 4. decembra, poseben dan. Zelo sem počaščen, da me kolega Renzo Zanette vsako leto povabi na ta dogodek in se ga ob meni z veseljem udeleži delegacija Občine Bovec. To je dan, ki nas vedno spomni, da so v tem rudniku delali tudi naši rudarji, takrat izza državne meje. Je pa tudi dan, ki dokazuje, da je prijateljstvo med dvema Občinama, Bovec in Trbiž, vse globlje in da so tudi prijateljski odnosi, ki sva jih navezala s sedanjim županom Renzom Zanettejem, vse pristnejši in trdnejši. Meja ni več, živimo v prijateljstvu in slogi naprej in tkemo skupne projekte, ki bodo tudi temu rudniku dali novo spominsko vlogo. To bi si želeli tudi tisti rudarji, ki so v rudniku pustili življenja ter seveda vsi še živeči rudarji,« je v svojem nagovoru poudaril Valter Mlekuž.

V večnamenski dvorani ob jašku, po katerem so se nekoč v globine spuščali rabeljski rudarji, je nato potekalo prijetno druženje.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC

Oglejte si tudi