Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

PRENOVA OBSTOJEČE JAVNE RAZSVETLJAVE NA BOVŠKEM

Občina Bovec je zaključila projekt prenove javne razsvetljave na Bovškem. Prenova je bila nujno potrebna iz dveh ključnih razlogov, in sicer zaradi uskladitve z “Uredbo o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja okolja” in zato, ker je bil prejšnji svetilni sistem energetsko potraten.

Cilj prenove je bil zagotoviti sodobno javno razsvetljavo, ki bo omogočala kakovostno osvetlitev javnih površin, ob sočasnem zmanjšanju svetlobnega onesnaževanja in znižanju porabe električne energije ter emisij CO2.

»Obstoječe svetilke smo zamenjali z varčnejšimi svetilkami v LED tehnologiji, ki zagotavlja optimalno osvetlitev javnih površin, hkrati pa ponoči s samodejnim prilagajanjem svetlosti dodatno poskrbijo za manjšo porabo električne energije, manjše svetlobno onesnaževanje okolja in manj emisij CO2. To je ne nazadnje tudi pomemben doprinos k trajnostnemu razvoju, h kateremu stremi naša Občina,« je ob zaključku projekta povedal župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

V občini je bilo pred prenovo skupaj nameščenih 557 svetilk, 30 različnih tipov, ki so se napajale iz 38 prižigališč. Obnova je zajemala 286 svetilk, ki se napajajo iz 32 prižigališč, brez sprememb na električnem omrežju javne razsvetljave (odjemna mesta, prižigališča ter nadzemna in podzemna kabelska infrastruktura) in brez gradbenih posegov.

Občina Bovec je po postopku javnega naročila izbrala najugodnejšega izvajalca, podjetje Elektro Primorska d.d., in z njim podpisala pogodbo za prenovo javne razsvetljave v občini,. Izvajalec je k izvedbi na terenu pristopil takoj po podpisu pogodbe in dela končal 30. oktobra 2020. Za ta namen je Občine Bovec namenila nekaj nad 77.000,00€ proračunskih sredstev.

Občina Bovec bo z investicijo prihranila pri stroških vzdrževanja, saj ga pri tovrstnih svetilkah skoraj ni. Prav tako se bo po izračunih dosedanja poraba električne energije, ki je znašala okoli 83,3kWh na prebivalca, zmanjšala na raven pod 35kWh na prebivalca, s čimer bo ta precej pod zakonsko predpisano porabo, ki sicer znaša 44,5kWh na prebivalca.  Zmanjšanje porabe električne energije pa seveda pomeni tudi manjši strošek. V sklopu projekta je Občina Bovec posodobila tudi kataster svetilk v javni razsvetljavi.

Svetilke so programirane za samodejno prilagajanje svetilnosti, in sicer svetijo od avtomatskega prižiga do 23.00 s 100% nazivne svetilnosti, ponoči se svetilnost postopoma zmanjša na 50% svetilnosti na regionalnih cestah oziroma 30% svetilnosti ostalih svetilk, in se na 100% nazivne svetilnosti postopoma povrne do 5.00 in tako svetijo do avtomatskega izklopa.

Pripravil in foto: MILAN ŠTULC

Oglejte si tudi