Logo MojaObčina.si

Bovec

DANES
10°C
3°C
JUTRI
8°C
6°C

Predavanje dr. Jurija Kunavra: PLANOTA ASIAGO V BENEŠKIH (VICENTINSKIH) PREDALPAH, V MIRU IN VOJNI.

3213
Deli

Planoto Asiago ali Altopiano delle Sette comuni, največjo predalpsko planoto na severnem robu italijanske pokrajine Veneta in vzhodnega dela Padske je podobno kot Posočje pred sto leti močno zaznamovala 1. svetovna vojna. Znano je, da se je razen v Posočju avstrijsko-italijanska fronta premikala samo še tu. Sovražnosti so se začele poleti 1915 z obstreljevanjem med utrdbami s t.i. »trdnjavsko vojno«, nadaljevale pomladi 1916 z avstrijsko »Kazensko ofenzivo«, nato z umikom Avstrijcev na obrambne položaje, kjer so se do konca vojne odvijali vztrajni, krvavi, a neuspešni napadi italijanske vojske. Malo je znano, da  so se v vrstah avstroogrske armade tu borili in tudi padli mnogi Slovenci. Tu se je posebej odlikoval Franjo Malgaj, poznejša desna roka generala Maistra. Za uspešno vodenje enote v vojaški akciji, v kateri je z majhno enoto zavzel bližnji italijanski rov, je bil povišan v rezervnega poročnika in je prejel zlato medaljo za pogum avstro-ogrske vojske. Na gori Monte Zebio, kjer se je to dogajalo, je urejen muzej v naravi.

Leto dni pozneje so se v najvišjem delu takratne fronte na gori Ortigari v drugi polovici leta 1917 odvijali še hujši boji, kjer so se spet odlikovali Slovenci in še danes nosi neka kraška globel ime Dolina dei Sloveni.

Planota slovi po staroselcih, tistih ki so tisočletja nazaj odkrivali to odlično pašno deželo in ki so na navpičnih skalnih stenah v dolini Asse zapustili številne petroglife, v živo skalo izklesane ali vrezane podobe in znake. Prvotne prebivalce so od 11. stoletja dalje nasledili nemško govoreči Bavarci ali Cimbri, do 1. svetovne vojne prevladujoče prebivalstvo. Cimbrijski dialekt govori le še peščica ljudi, ker so k njihovemu zdesetkanju prispevali vojna s popolnim razdejanjem naselbin, ekonomska kriza in italijanski fašizem. Cimbri so bili podobno kot Beneški Slovenci podložni Beneški republiki. 

Osrednja 1000 metrov visoka planota okoli Asiaga, obdana na severu s še enkrat toliko visokimi vrhovi, je sicer kraškega značaja z malo, ali nič površinske vode. V tem najprijaznejšem delu planote tega občutka nimamo, ker tu prevladujejo rdečkasti jurski apnenci. Zelo so uporabni v gradbeništvu kot gradbeni in tudi okrasni material, kar je mogoče videti na vsakem koraku. Planota je danes dobro poseljena, čeprav manj kot v preteklosti. Sledov triletnih bojev pred skoraj sto leti skoraj ni videti, če izvzamemo daleč naokrog vidno skupno spominsko grobnico, ki je poslednji dom več kot 56.000 padlim italijanskim in avstroogrskim vojakom. Veliko je spominskih zbirk in ohranjenih strelskih jarkov kavern in utrdb, ki služijo turizmu. Ljudje so zaposleni bodisi v turizmu, trgovini in v kmetijstvu. Močno sta razviti živinoreja in predelava mleka v kakovostni sir Asiago. Obiskovalci iz vročih italijanskih ravnin se na hladnejši, pretežno gozdnati planoti in v bližnjih gorah lahko odpočijejo na privlačnih krajših ali daljših pohodih, se pozimi smučajo ali drsajo. V največjem kraju Asiagu je hotelov največ, tudi novih. 

Predavatelj bo na kratko predstavil tudi nekatere kraje na podnožju planote kot sta Bassano di Grapa in Marostica, kjer je dovolj paše tudi za ljubitelje umetnosti.

PREDAVANJE ORGANIZIRA ZGODOVINSKA SEKCIJA BOVEC

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij