Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Z ZAVAROVANJEM POŽARNE ŠKODE KREPIMO TUDI GASILSTVO

Nesreča nikoli ne počiva in do požara lahko hitro pride. Udar strele, kratek stik v električni napeljavi, vžig oblog v dimniku, prevrnjena sveča, premalo ugasnjen in napačno odvržen cigaretni ogorek, štedilnik, ki ga je nekdo pozabil izključiti itd. in že se lahko zgodi, da zagori. In ko zagori vsi računamo na to, da bodo hitro prišli gasilci in preprečili širjenje požara ter obvarovali naše premoženje.

Seveda pa nas že manjši požar lahko hitro močno udari po žepu. Ker nevarnosti požara ni mogoče izključiti ali se s tehničnimi sredstvi proti požaru popolnoma zavarovati in ker že manjši požar lahko povzroči znatno škodo, je seveda pametno in priporočljivo, da se stanovanjski in drugi objekti zavarujejo proti škodi, ki jo lahko povzroči požar.


Malo ljudi pa ve, da s tem, ko zavarujejo požarno škodo, prispevajo tudi k boljši opremljenosti gasilcev ter s tem k temu, da bo morebitni požar, ki bo izbruhnil v njihovem objektu, hitreje pogašen ter bo tako povzročil manj škode. Pri požarnih zavarovanjih in pri drugih zavarovanjih, pri katerih je z zavarovalno premijo pokrita tudi nevarnost požara se namreč plačuje požarna taksa, ki se namensko zbira v požarnem skladu. Večino sredstev, zbranih s požarno takso, namenjamo izključno za sofinanciranje nakupa gasilskih vozil in gasilske zaščitne ter reševalne opreme za gasilske enote v lokalnih skupnostih.


Merila za delitev sredstev
po lokalnih skupnostih je določila Vlada Republike Slovenije, pri čemer se upošteva število prebivalcev, velikost lokalne skupnosti, ogroženost zaradi naravnih in drugih nesreč, število požarov in drugih intervencij v zadnjih dveh letih ter tudi število operativnih gasilcev.


S sklenitvijo zavarovanja požarne nevarnosti tako posredno prispevate tudi k hitrejšem in bolj učinkovitem gašenju požarov
. Nesreča nikoli ne počiva. Do požara lahko pride zelo hitro. Zato z zavarovanjem požarne nevarnosti ne kaže hazardirati.

 
Bojan Čebela, župan Borovnice

Oglejte si tudi