Logo MojaObčina.si

Borovnica

DANES
1°C
-3°C
JUTRI
0°C
-5°C
1589

Vidra se skriva pod Titovimi avti

Lep marčevski torek je bil sila slovesen dan v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri. Pri nekdanjem grajskem mlinu so se zbrali župani kar treh občin, pa direktor Krajinskega parka Ljubljansko barje, predstavniki TMS ter DRL Moja Ljubljanica in še kopica drugih imenitnih gostov. Prišli so vsi, razen tista, kateri na čast so na tistem mestu odkrivali povsem nove informativne table - vidra. Morebiti je v njeni vrsti še preveč živ spomin, ko so nekoč stanovalci nekdanje kartuzije izumljali sila zanimive recepture, kako posamično žival pripraviti na kar se da okusen način. A brez razloga novih tabel prav tu niso postavili, pod obsežno halo s Titovimi avtomobili so namreč še na dan odkritja našli povsem sveže vidrine iztrebke. Menda si je z njimi označila lastni teritorij. Zlobnež bi ob tem pripomnil, da v zasmeh ali celo opomin prisotnim predstavnikom oblasti ter institucij, ki vsak po svojem pooblastilu izvajajo jurisdikcijo nad taistim ozemljem, češ, naj se ve, kdo je tu glavni.

No, prisotna župana na reki Bistri meječih občin, Stojan Jakin in Bojan Čebela sta svoj nagovor izrabila za poudarek pomena čiste, pitne vode in upanju, da do spoznanja o prepotrebnosti slednje pridejo tudi še tisti zadnji redki brezvestni posamezniki pri nas. Vsekakor v duhu že sedme prireditve Moja Ljubljanica, ki ga v Bistri redno prireja HUD Karel Barjanski v sodelovanju z občinama ter Tehniškim muzejem Slovenije. V imenu slednjega je prisotne pozdravila kustosinja Barbara Rezar Grilc, v imenu Krajinskega parka Ljubljansko barje pa direktor Janez Kastelic. Prireditev se je po slavnostnem rezanju traku s strani vseh naštetih ter predstavnice Lutre, selila v toplejše in udobnejše prostore, kjer so obiskovalci uživali v kulturnem programu ter prisluhnili predavanjem o Ljubljanici, Borovniškem vršaju in seveda vidri, za poznejše okrepčilo pa je poskrbela Gostilna Bajc. 

Po besedah Marjane Hönigsfeld Adamič na Inštitut za ohranjanje naravne dediščine Lutra skoraj vsakodnevno dobivajo klice, v katerih jim ljudje opisujejo svoja srečanja z vidro. Navadno potekajo takole: »Kdaj ste jo videli? Podnevi. Kaj je jedla? Kruh. Videli ste nutrijo ne vidro.« V vodi jo je morebiti res lahko zamenjati tako za bobra, pižmovko ali nutrijo, a na kopnem vidre ni mogoče zgrešiti. Jo je pa za razliko od ostalih treh mnogo težje srečati, saj je zver in se naokrog giblje predvsem ponoči. Če jo je bilo nekoč nemogoče najti v osrednji Sloveniji, saj so jo iztrebili zaradi izjemnega kožuha, ki ima na cm2 kar 70.000 dlak, se danes vrača. Biva praviloma v priobalnem, zaraščenem pasu ob nižinskih vodotokih, kot so barjanske reke in potoki. Gostemu kožuhu navkljub ji namreč prija toplejša voda in bogat meni. Na tem se v treh četrtinah primerov znajdejo ribe, poleg njih pa še raki, dvoživke in drugo. Veliko jih kljub temu ni, saj en osebek za življenjski prostor potrebuje kar petnajst kilometrov dolžine reke. Regulacije, zajezitve in drugi posegi ji ta prostor drobijo, kar zna biti tudi poglavitni razlog, da število populacije ni tako številčno, kot bi lahko bilo. Sodeč po sledeh, ki jih redno pušča pod objekti muzeja v Bistri, pa ji vsaj na tem koncu zaenkrat še ni hudega. Kdo ve, morebiti jo ob obisku in med branjem novih informacijskih tabel celo zasačite med lenarjenjem v senci pod starimi oboki.

 

Damjan Debevec, Foto: DD

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij