Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
13°C
2°C
Oceni objavo

Urejen tematski park Borovniškega viadukta

Konec novembra so bila zaključena osnovna dela za ureditev tematskega parka o Borovniškem viaduktu pri stebru viadukta. Na iz odsluženih železniških tirov, ki so jih darovale SŽ Infrastruktura d. o. o. in so jih na ustrezne dolžine odrezali v podjetju Metallmar d. o. o., izdelane okvirje je bilo nameščenih 9 informacijskih tabel, ki v besedi in sliki predstavljajo zgodovino Borovniškega viadukta od njegovega načrtovanja do njegove končne porušitve in izgradnje nove proge. Avtor besedila, ki ga je strokovno pregledal Bogomir Troha, je Peter Bezek, ki je tudi opravil izbor fotografij in pripravil predloge za tisk panojev. Oba sta člana Zgodovinske sekcije HUD Karel Barjanski, ki je eden od partnerjev v projektu Tematski park in spominska pot Borovniškega viadukta.
Poleg na novo urjene široke peščene poti, ki preči park in ob kateri so nameščena okvirji s tematskimi panoji, je urejena še vzdolžna pot v obliki železniškega tira. Projekt sicer ne predvideva postavitve muzejske lokomotive ali vagona, je pa ta pot urejena tako, da to omogoča. Ob njej je zasajeno pet dreves – ambrovcev, ki s svojimi ozkimi krošnjami ne bodo zastirali pogleda na steber viadukta, vseeno pa bodo, ko bodo zrasli, ob sočni pripeki obiskovalcem nudili senco. Ob varnostni ograji, ki onemogoča pristop v neposredno bližino stebra, je bilo posajeno 9 grmov oregonskih borovnic, ki jih je podarila Pirčeva brunica. V parku je bila odstranjena nekdanja vegetacija in travna ruša ter nasuta in zravnana nova prst, na katero je že posejano travno seme. Po koncu zime sledijo še nasutje obeh poti z drobnim peskom in utrditev obeh poti ter postavitev klopi in stojal za kolesa.
S tem bo končan prvi del projekta Tematski park in spominska pot Borovniškega viadukta, ki je sofinanciran s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj in za katerega smo sredstva pridobili preko LAS Barje z zaledjem.
Spomladi sledi še ureditev minaturnega parka pri stari železniški postaji s panojem, ki bo podal osnovne informacije o njej in jo predstavil v originalni podobi, ureditev razgledne ploščadi pri zahodni peti viadukta in pristope poti do nje s Cerkove ulice ter ureditev t. i. dijaške poti oz. bližnjice od križišča Zalarjeve ceste in Mejačeve ulice do Ramovševe ceste, ki bo povezala tematski park z razgledno ploščadjo.
V februarju in marcu bodo v sodelovanju z društvom Lokvanj izvedena usposabljanja za interpretativno (turistično) vodenje po železniški dediščini v naši občini. Usposabljanje bo na voljo za vse zainteresirane. O njegovem začetku oz. terminih in lokaciji izvedbe vas bomo obvestili preko spletne strani in FB profila občine ter v Našem časopisu.

Otvoritvena slovesnost, v sklopu katere bo v večnamenskem prostoru OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica postavljena tudi razstava o Južni železnici in Borovniškem viaduktu, je predvidena 22. aprila 2022.
Za podarjen material ali storitve se na tem mestu še enkrat zahvaljujemo podjetjem SŽ Infrastruktura d. o. o., Kržič Transport, Stojan Kržič s. p., Metallmar d. o. o. in Pirčevi brunici.
Naj za konec omenimo še, da je na pobudo jamarskega in planinskega društva konec novembra Občina Borovnica sklicala terenski sestanek s predstavniki Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije OE Ljubljana, na katerem je Peter Svete predstavnikom zavoda predstavil predloge za začasno interventno zaščito, ki bi preprečila pronicanje vode v steber in zaščitila ostanke ploščadi. Občina Borovnica je na tej osnovi v začetku decembra na ZVKDS OE Ljubljana posredovala vlogo za dovoljenje za izvedbo začasne interventne zaščite. Na odgovor še čakamo.

Oglejte si tudi