Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Visoka priznanja članom Jamarskega kluba Borovnica

 

Jamarsko društvo Borovnica zelo uspešno sodeluje pri raziskavah podzemlja že od svoje ustanovitve leta 1982. V teh letih smo borovniški jamarji raziskali in registrirali več kot 120 novih jam ter sodelovali pri raziskavah še številnih drugih. V nekaterih smo dosegli velike uspehe, kot je lanskoletna povezava dveh jam na rombonskih podih (Hudi Vršič in Črnelsko brezno) v drugo najglobljo jamo v Sloveniji (1.393 m). Naše uspehe je opazila tudi Jamarska zveza Slovenije, ki je letos podelila tri priznanja našim članom. Ana Makovec je prejela srebrni znak JZS, Mitja Mršek zlatega, Tone Palčič pa plaketo z zlatim znakom JZS, ki je najvišje priznanje na področju jamarstva in ga lahko prejmejo samo najbolj zaslužni, ki so se z dolgoletnim delom in požrtvovalnostjo izkazali na področju jamarstva in vsega, kar je povezanega z njim. Plaketo sta Tonetu podelila predsednik JZS Igor Benko in predsednik Slovenije Borut Pahor.
Ana je s svojim jamarskim delovanjem v zadnjih 15 letih vidno prispevala k raziskavam globokih jam v kaninsko-rombonskem pogorju. Največji uspeh ekipe, v kateri je sodelovala, je bila povezava brezna Hudi Vršič s Črnelskim breznom konec leta 2018. Brezno Hudi Vršič so raziskovali kar petnajst let, raziskave pa še vedno niso končane. Poleg tega je Ana sodelovala še pri vseh večjih odkritjih borovniških jamarjev, raziskovala je tudi v jamah v tujini. Letos vodi jamarsko šolo v Borovnici in tako vzgaja in uči mlajše generacije jamarjev.

Mitja je predan jamarstvu že od vstopa med jamarje pri 13 letih. Je vrhunski jamar predvsem v visokogorskih jamah, kjer je raziskoval v mnogih 1000-metrskih jamah (Čehi 2, Črnelsko brezno, Renejevo brezno, P4, Huevos ...) Sodeloval je pri raziskavah Logarčka, Kačne jame, Žalcevega brezna,  deloval je tudi v tujini (ZDA, Albanija). V zadnjih letih je veliko raziskoval v breznu Hudi Vršič, kjer je bil vodilni član ekipe, ki je decembra 2018 povezala Hudi Vršič s Črnelskim breznom.
Tone Palčič je dolgoletni član, predsednik in soustanovitelj Jamarskega kluba Borovnica. Dve leti je bil član predsedstva Jamarske zveze Slovenije. Zaslužen je za številne uspešne odprave in izvedene akcije na področju raziskovanja in registriranja jam v Sloveniji in tujini. S svojim neprestanim spodbujanjem je aktiviral  več mlajših jamarjev tudi izven okvira matičnega društva za raziskave v visokogorskih jamah Kanina in Rombona. Njegova vizija je bila povezovanje najboljših jamarjev iz cele Slovenije za doseganje vrhunskih, rekordnih evropskih globin v slovenskih gorskih jamah. Še vedno zasleduje cilj odkriti najglobljo evropsko jamo v Sloveniji. Redno pregleduje strokovno jamarsko literaturo in z izsledki nesebično usmerja ostale člane kluba v smiselne raziskave širom Slovenije. Leta 2001 je organiziral in aktivno sodeloval v vseslovenski odpravi v najgloblji slovenski jami Čehi 2 in s tem omogočil nadaljnje raziskave ter poglobitev le-te na -1.503 m.

 

Peter Svete

 

Oglejte si tudi