Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Društvo podeželskih žena Ajda Borovnica vsako leto bolj uspešno

Društvo podeželskih žena Ajda Borovnica je odločno zakorakalo v prvo polletje in posledično prišlo do novih uspehov. Za njim je tradicionalni Praznik borovnic, prejelo je županovo priznanje, člani pa so bili na strokovni ekskurziji v Posočju. Ajdovke torej nikoli ne počivajo in ne spijo na svojih lovorikah.
Društvo podeželskih žena Ajda Borovnica je začelo samostojno delovati leta 1992. Trenutno društvo šteje skoraj 100 članic, ki opravljajo najrazličnejše poklice in dejavnosti, velika večina pa jih prihaja prav iz občine Borovnica. Društvo združuje in povezuje dekleta in žene ter skrbi za dodatno izobraževanje svojih članic. Redno sodelujejo na različnih kulturnih, družabnih in krajevnih prireditvah, kjer s ponosom predstavljajo svojo občino. Ker se zavedajo, kako pomembno je oživljanje starih običajev, v sodelovanju z različnimi organizacijami organizirajo tečaje in delavnice – kuharske, šiviljske in delavnice ročnih spretnosti. Poleg tega si prizadevajo, da s predavanji s področja kmetijstva, gospodinjstva, urejanja vrta, zdrave prehrane in zdravstva poskrbijo, da se članice in njihove možganske celice ne kratkočasijo. Redno se udeležujejo tudi čistilnih akcij in tako skrbijo, da je okolje čisto in so zgled mlajšim generacijam.

Ajda na Prazniku borovnic

Kot vsako leto je bilo tudi letos na Prazniku borovnic v Borovnici veselo. V petek in soboto so se na stojnicah v centru Borovnice predstavljala različna društva, pridelovalci borovnic in drugi. Med njimi je bila tudi stojnica Društva podeželskih žena Ajda, ki je bila ves čas kar precej oblegana. Ajdovke so tudi letos poskrbele, da obiskovalci praznika niso ostali lačni, žejni ali praznih rok. Na vroč poletni dan so ponujale hladen domač bezgov sok in različne slaščice, ki so jih spekle pridne članice. Na stojnici so prodajale različno mešano pecivo, kot se spodobi za Praznik borovnic, predvsem iz borovnic. Obiskovalci so povedali, da vsako leto z veseljem obiščejo njihovo stojnico, saj vedno ponudijo kaj okusnega. V prostorih OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica je v času Praznika borovnic potekala razstava klekljarskih del, v preddverju pa so bila razstavljena kvačkana in pletena ročna dela, ki so jih izdelale tudi članice društva Ajda. Pisane odeje, torbice, različni okraski, rokavice in voščilnice so rezultat zimskega druženja deklet, ki so se tedensko zbirale, ustvarjale in družile.

Posebno županovo priznanje

»Večno mlada, nasmejana in tako kot gasilci vselej na pomoč pripravljena dekleta in žene so si priznanje zaslužile tako zaradi inovativnega ohranjanja najboljšega, kar so znale speči naše mame in babice, kot tudi zaradi srčnosti in pripravljenosti na sodelovanje.« Tako so obrazložili posebno županovo nagrado, ki jo je letos prejelo Društvo podeželskih žena Ajda Borovnica. Ob tej priložnosti bi se društvo rado zahvalilo vsem prejemnikom letošnjih nagrad in županu, ki je prepoznal njihov trud ter jim v znak podpore podelil omenjeno priznanje. Hvala tudi podjetju Jurček in pridelovalcem borovnic: Suhadolnik, Kržič, Pirc, Palčič, Rot za vse okusne borovnice, ki so bile namenjene nadaljnjemu ustvarjanju in peki. Na koncu bi se rade zahvalile vsem članicam društva, brez katerih priznanje ne bi imelo smisla, saj so njihove pridne roke zaslužene za celoten uspeh društva. »Združena dobra dela ljudi premikajo svet na bolje in plemenitijo vsakega posameznika. Delajmo dobro in spreminjajmo svet na bolje,« je še povedala predsednica društva Tina Mazi.

Za Društvo podeželskih žena Ajda

Špela Bizjak

Oglejte si tudi