Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Pozdrav iz Župnijskega vrtca

 

 

Pomlad je prišla v naše kraje. Narava se prebuja in se nam kaže v vsej svoji lepoti. V Župnijskem vrtcu pa se te dni ukvarjamo z resnimi temami – kako na naš planet vplivamo mi, ljudje po svetu. Ugotavljamo, da smo Zemlji že kar nekaj časa zelo slabi gospodarji. S svojimi odločitvami in dejanji smo ji napravili nepopravljivo škodo. Zaradi nas so izumrle in so na robu izumrtja številne živalske in rastlinske vrste, naše okolje smo do nerazpoznavnosti zapackali z odpadki, Iz leta v leto nas zaradi posledic človeškega ravnanja pesti vedno več naravnih katastrof. In še bi lahko naštevali.

Nastala škoda je velikanska in težko popravljiva. Zatorej smo se otroci in zaposleni v našem vrtcu vprašali, kako bi dane razmere lahko vsaj malo popravili. Za začetek smo skušali ugotoviti, če bi lahko teden dni zdržali brez uporabe plastičnih slamic za pitje. To je bila naša prva tedenska naloga, torej odpovedali smo se plastičnim slamicam. Nič lažjega, saj vendar znamo piti tudi brez njih! Po prvi uspešno opravljeni nalogi smo se lotili naslednje – teden brez uporabe plastenk. Kmalu smo ugotovili, da tudi brez njih z lahkoto shajamo. Zakaj bi namreč uporabljali plastenke za enkratno uporabo in z njimi onesnaževali okolje, če pa imamo na voljo pravo zbirko različnih steklenic in bidonov? Te so okolju bistveno prijaznejši in večkrat jih lahko uporabimo.

Da je plastika sovražnik narave, smo si bili enotni vsi, od najmlajših do najstarejših v vrtcu. Posebej so se nas dotaknile zgodbe kitov, o katerih so ravno v tem času poročali mediji. Živali so poginile, ker so plastične vrečke v vodi zamenjale za hrano! Ker hočemo ravnati vsem živim bitjem prijazno, smo si zadali novo nalogo – odpovedati se uporabi plastičnih vrečk in jih nadomestiti z vrečkami za večkratno uporabo. Tudi vrečke za sadje so lahko narejene iz drugačnih materialov, ne le iz plastike. Takšne iz starih zaves so prav priročne za uporabo. Čisto vsak otrok, ki obiskuje Župnijski vrtec,  je  svojo vrečko iz zavese odnesel  domov, da jo bo lahko s starši uporabljal ob nakupu sadja. Z okolju prijaznim nakupom  pa lahko sodeluje tudi v naši nagradni igri s privlačno nagrado – bonom za nakup v trgovini Rifuzl, trgovini brez plastične embalaže.

Vsak od nas je verjetno že kdaj zavrgel kakšen kos hrane, ampak ali ste vedeli, da vsak Slovenec na letni ravni povprečno zavrže kar 86 kg hrane?! Ob tej številki se lahko kar malo zamislimo. Kako zmanjšati ali celo ukiniti metanje hrane v smeti je bilo vprašanje, s katerim smo se ubadali ob naslednji tedenski nalogi. Otroci so imeli nemalo idej, ena najbolj zabavnih je bila, da bi jim kuhali samo jedi, ki jih imajo radi. Tako bi vse pojedli in nič zavrgli. Morda bi se to v praksi obneslo, preverjeno uspešna pa je bila naloga, da se otroci in zaposleni v našem vrtcu za en teden odpovemo bonbonom. Če želodec ni napolnjen s sladkarijami, lahko sprejme več zdrave hrane in zavrže se je dosti manj.

Marsikdo ne ve, da je uporaba zdravil v današnjem času postala velik okoljski problem. Pa ne le zaradi možnosti razvoja odvisnosti od zdravil in odpornosti bakterij na antibiotike, ampak je problem mnogo širši. Namreč, vsa zdravila, ki jih pojemo, prej ali slej preidejo v naše okolje, vsakič, ko gremo na stranišče. S tedensko nalogo smo si zadali, da bomo v bodoče bolezni raje preprečevali kot zdravili. Kako to storiti? Z zdravim načinom življenja; zdravo prehrano, rednim gibanjem, pitjem zadostne količine vode, izogibanjem umetnim snovem v naših domovih,  ipd.

 

Torej, v Župnijskem vrtcu smo se med drugim naučili, da smo ljudje in naše okolje povezana celota. S skrbjo za okolje skrbimo tudi zase. Vsak naš poseg v okolje se nam vedno vrne, zato ni vseeno, kako se do njega obnašamo. Potrebno se je izobraževati in širiti pozitiven odnos do okolja tudi med druge ljudi. Skupaj smo se tega učili tudi preko tedenskih igric z okoljsko tematiko, ki so jih pripravljale naše vzgojiteljice. Preko izmenjevalnice igrač  smo spoznali, da stvari ni treba vedno kupovati novih in s tem kopičiti bodočih odpadkov, ampak si jih lahko sposodimo ali izmenjamo z drugimi.

Kmalu bomo praznovali tudi Dan zemlje. V ta namen nas bo obiskal g. Primož Cigler, ustanovitelj trgovine Rifuzl. Podal nam bo koristne informacije, kako čimmanj negativno vplivati na okolje.

Možnosti, kako bolje skrbeti za naše okolje, je veliko. Otroci in zaposleni v Župnijskega vrtca vas vabimo, da se nam tudi vi pridružite pri prizadevanjih za lepši in bolj zdrav planet Zemlja.

 

Špela Modrijan Mikuž

 

Oglejte si tudi