Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Druženje in dobrodelnost na šolskem novoletnem sejmu

Adventni venčki, svečniki, voščilnice, raznorazni aranžmaji, okraski, jaslice, piškoti, kokice, čaj, palačinke, carski praženec, vaflji … Vse to se je bohotilo na dvanajstih stojnicah na prvo decembrsko sredo na Paplerjevi ulici, ko je Šolski sklad Osnovne šole dr. Ivana Korošca Borovnica pripravil tradicionalni dobrodelni novoletni sejem, ki ga je popestril Ansambel Livada.
V sodelovanju z osnovno šolo in vrtcem so organizirali pestro ponudbo sejemskih izdelkov, ki so jih pripravili otroci in njihovi starši, vzgojiteljice, učitelji ter lokalna društva. Ključen namen je, da se ob koncu leta krajani srečajo in družijo, poleg tega pa zberejo nekaj sredstev za nadaljnje delo šolskega sklada, je povedala predsednica Damjana Karlo: »Je pa pomembna tudi priprava na ta sejem. Otroci, učenci, starši in strokovno osebje ustvarjajo sejemske izdelke, to pa je skupinsko delo in ena oblika druženja.« Razstavljali sta tudi dve lokalni društvi, sadjarsko društvo in klekljarska sekcija KD Borovnica, Punkeljc, ki sta po besedah Karlove pokazali svojo družbeno odgovornost.

 

Poslanstvo šolskega sklada je, da zbrana sredstva nameni za nadstandardne programe, poleg tega pa priskoči na pomoč družinam, ki si težje privoščijo šolo v naravi, smučanje in ostale programe. Damjana Karlo opaža, da se, tako kot drugod po Sloveniji, tudi v Borovnici ljudje težko odločijo za pomoč: »Borovnica je mali kraj, ki ima malo šolo, zato skušamo delovati zelo diskretno. Tu se moram zahvaliti članom, med njimi predvsem socialni pedagoginji Janji Kavčnik, da skušamo sami ugotoviti, kdo so tisti, ki potrebujejo pomoč. Trudimo se, da jo dobijo tisti, ki jo res potrebujejo.« Kot rečeno, sklad financira tudi pripomočke in dejavnosti za nadstandardne programe, npr. knjige, igrala, glasbila, pripomočke za tehniko in podobno. Na vprašanje, kako ocenjuje vzdušje v šoli, Karlova odgovarja, da je zelo dobro in kot priseljenka iz Maribora opaža več občutka skupnosti. Zdi se ji, da je šola v primerjavi z drugimi zelo kakovostna in zahtevna: »Ampak v tem vidim samo izziv in prednost za naše otroke v prihodnosti.« Pa naj svoje sadove obrodi tudi dobrodelni novoletni sejem. Bolj kot zbrana sredstva je pomemben čut otrok za dobroto in bližnjega. In dokazali so, da ga imajo.

 

Rok Mihevc

Oglejte si tudi