Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Protest, blagoslov ali tehnični pregled?

Ko je godovala poscana Zofka, ki se tudi letos ni izneverila, je bil v Borovnici za kmete pravi mali praznik. Tehnični pregledi traktorjev in traktorskih prikolic. Ko mestna birokracija pride na podeželje. Marsikdo za ta dogodek niti ne bi vedel, če ne bi tisti petek vse do noči kolona traktorjev segala vse od železniške postaje do stebra viadukta.
Nekateri so spraševali, če je kakšen blagoslov. Druge je zanimalo, če namesto s kolesi v Borovnici na podeželju proti vladi ob petkih protestiramo kar s traktorji. Le dan po preklicu epidemije je delovalo celo, kot da bi na zelo očiten način proslavili konec karantene. A bili so le tehnični pregledi traktorjev, ki so enkrat na leto, načeloma marca ali aprila, a tokrat zaradi razmer COVIDA-19 v maju. Kot je povedal Blaž Bunič iz podjetja Avtotrade, so na terenu zato, da postopke približajo strankam in da jim vozil ni treba voziti na Vrhniko ali drugam.
Dolgo kolono traktorjev so letos opazili skoraj vsi Borovničani, vzrok za to pa je tičal v tehničnih težavah vpeljevanja novega sistema, pa tudi večjega števila traktorjev kot prejšnja leta, saj so zaradi epidemije koronavirusa prišli izven standardnega termina. Po grobih podatkih imamo v Borovnici uradno 160 traktorjev in po ocenah je njihova povprečna starost okoli 30 let. Mnogi dosegajo še višje številke, gotovo pa noben ni star več kot steber borovniškega viadukta, čeprav bi se lahko ob mnogih vprašali, kaj ima večjo zgodovinsko vrednost.
 Pa najpogostejše znamke? Od jugoslovanskih klasik kot so Zetor, Štore, Same, IMT, do novejših John Deerov, Landinijev, McCormikov, Lamborginijev, … Na vprašanje, ali številka registriranih traktorjev pada ali raste, Bunič v šali odgovarja da
»uradne statistike ne beležimo, smo pa opazili, da kmetje lažje kupijo nov traktor, kot prodajo starega«. Ob tej priložnosti se strankam zahvaljujejo za strpnost in razumevanje letošnjega zapleta. »Drugo leto se gotovo vidimo v standardnem terminu, na eno izmed marčevskih sobot. Pregledniki so bili z videnim »zadovoljni«, vseeno pa svetujejo kakšen sprehod okoli traktorja pred naslednjim prihodom na pregled.«
 

Rok Mihevc

Oglejte si tudi