Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Odlok o taksi za obravnavanje pobud za spremembe namenske rabe prostora in nadomestilu stroškov lokacijske preveritve v Občini Brezovica

Na podlagi zahtev novega Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 61/17, ZUreP-2) je Občinski svet Občine Brezovica septembra 2018 sprejel nov Odlok o taksi za obravnavanje pobud za spremembe namenske rabe prostora in nadomestilu stroškov lokacijske preveritve v Občini Brezovica, ki je bil objavljen v Uradnem listu RS, št. 67/2018.

ZUreP-2 je v 109. členu določil, da občina lahko predpiše takso za obravnavanje tistih zasebnih potreb glede prostorskega razvoja, ki predstavljajo pobudo za spremembo namenske rabe prostora v OPN. Plačilo takse ne zagotavlja spremembe namenske rabe prostora v OPN, temveč zgolj obravnavo ustreznosti pobude na občini z vidika njene skladnosti s temeljnimi pravili urejanja prostora, cilji prostorskega razvoja občine in pravnimi režimi v prostoru ter z vidika možnosti opremljanja zemljišča s komunalno opremo in drugo gospodarsko javno infrastrukturo.

Lokacijska preveritev je nov institut, ki ga je uvedel ZUreP-2, ki pod določenimi pogoji omogoča spremembe prostorskega načrtovanja brez spreminjanja OPN ali OPPN. Postopek je urejen v 127-133. členu ZUreP-2. V 132. členu je določeno, da občina za izvedbo lokacijske preveritve investitorju zaračuna nadomestilo stroškov, ki ji nastanejo v tem postopku.

Za več informacij se lahko obrnete na Občinsko upravo, 01/3601770 in info@brezovica.si.

Oglejte si tudi