Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Janša v Borovnici: Dogodek v Podstrmecu eden najpomembnejših za osamosvojitev

Slovenija že od lanske pomladi, z viškom pa v celotnem letošnjem letu, obeležuje številne pomembne dogodke na poti v slovensko osamosvojitev. Nedavno so se v vojašnici v Podstrmecu spomnili tudi 30. obletnice dogodka, ki se je zgodil v srčiki osamosvojitvene vojne in je bil po mnenju mnogih eden najpomembnejših vojnih manevrov v zgodovini Slovenije. Poimenovali so ga tudi »logistična akcija stoletja«.
Slovesnost ob tej obletnici sta pripravila Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve in društvo Moris Kočevska Reka, za domoljubno vzdušje pa sta na prireditvi poskrbela Obrtniški mešani pevski zbor Notranjska in pesnik Igor Perkovič. Dogodka so se udeležili številni pripadniki izvidniškega voda brigade Moris, ki so 28. junija 1991 zavzeli skladišče orožja JLA v Podstrmecu, poslanke in poslanci, predsednik društva MORiS Kočevska Reka BgGen Tone Krkovič in tedanji obrambni minister ter sedanji predsednik vlade Janez Janša, ki je bil tudi slavnostni govornik.

Janša je dejal, da je dogodek v Podstrmecu eden najpomembnejših, žal pa je tudi eden manj znanih. Ob tem je spomnil, da je predsednik države pripadnikom Teritorialne obrambe, ki so izvedli to akcijo, podelil državno priznanje in ob tem izrazil prepričanje, da bo ta dogodek iz leta v leto bolj znan, med drugim tudi zato, ker je šlo dejansko za dogodek, ki je spreminjal zgodovino.

V nadaljevanju slavnostnega govora je poudaril, da sta bila v času vojne za Slovenijo dva glavna dogodka, ki sta bistveno vplivala na takratno dogajanje. V psihološkem smislu je bila to sestrelitev helikopterjev nad Ljubljano. "Do takrat je veljalo, da smo nemočni pred napadi iz zraka in da lahko z nami delajo, kar hočejo, ker imajo prevlado v zraku." Ko se je izkazalo, da temu ni tako, se je po mnenju predsednika vlade situacija spremenila. "Ko so bili ti helikopterji sestreljeni, je postalo jasno, da Slovenija razpolaga tudi z orožjem za protizračno, protiletalsko obrambo." Ob tem je poudaril, da tega ni bilo veliko, psihološko pa je to dejanje pomenilo velik preboj.

Druga pomembna akcija, ki je materialno in ne samo psihološko spremenila razmerje sil, pa je bila zavzetje skladišča JLA v Podstrmecu pri Borovnici, kjer je bilo zaplenjenega več orožja, kot ga je zaplenila partizanska vojska v Sloveniji v drugi svetovni vojni. "To ni bila samo logistična, to je bila bojno-logistična akcija, ki je bila izvedena brez žrtev." Da takšno akcijo izvedeš brez žrtev, ne potrebuješ samo vojaškega znanja, ampak potrebuješ tudi možgane, potrebuješ nekaj, kar običajno odloča o tem, ali bo nekdo zmagal ali bo poražen v vojni, je dejal premier. "Ko je bilo jasno, da je skladišče zavzeto, da JLA niti ne ve, da je zavzeto in da se ga da izprazniti, zavarovati sredstva, ki so bila zaplenjena, takrat smo vedeli, da ni sile, ki bi nas zlomila. Tudi prej smo verjeli v zmago, vendar smo poznali realno razmerje sil.«

Tretja dodana vrednost pa je bila to, da je zavzetje največjega skladišča vojaške opreme brez žrtev dalo poguma tudi ostalim pokrajinskim poveljstvom Teritorialne obrambe in podskupinam. V naslednjih dneh so padala skladišča eno za drugim in v sedmih dneh se je razmerje moči na ozemlju Slovenije bistveno spremenilo, je dejal premier Janša. "Nismo imeli tehnike, imeli pa smo voljo, pogum, vedeli smo, za kaj se borimo. Borili smo se doma in imeli smo pravo strategijo. Teh akcij niso izvajali profesionalci, ampak vpoklicani v enote Teritorialne obrambe. Tukaj ni šlo za zmago orožja, vojaške taktike in tehnike, temveč je šlo za zmago srca. Zato iskrena hvala za to zmago. Slovenija je zaradi vas in drugih enako pogumnih v času vojne za Slovenijo Jugoslovansko armado odpravila v rekordnem času z minimalnimi žrtvami, kljub temu da so nekatere bile."

Predsednik vlade je ob tem dejal, da je bila slovesnost poklon pogumu vseh tistih, ki so takrat prijeli za orožje in naredili nekaj, brez česar ne bi bilo samostojne Slovenije. "Lahko bi sprejeli še tisoč resolucij, lahko bi imeli še 12 plebiscitov in na njih glasovali za samostojno Slovenijo. Če tega ne bi bili sposobni obraniti, danes tukaj ne bi govorili slovensko."

Rok Mihevc, gov.si

Oglejte si tudi