Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Oživitev industrijskega območja Liko

Po več kot dve desetletji dolgi agoniji nekdanjega lokalnega industrijskega giganta – lesno-industrijskega kombinata LIKO je predlani prišlo do stečaja zadnjih dveh podjetij, ki sta bila njegova naslednika. V tem obdobju je celotno območje ne le razvojno zaostalo, temveč postalo degradirano in zanemarjeno. S stečajem se je agonija končala in s tem so se vzpostavile razmere za posodobitev dejavnosti, ki so še ostale ter razvoj novih industrijskih, obrtnih in storitvenih.

Pri oživitvi je dejavno vlogo odigrala tudi Občina Borovnica s svojimi prizadevanji, da z zamenjavo in odkupom zemljišč pride tako do primerne lokacije za kotlovnico za sistem daljinskega ogrevanja na lesno biomaso (DOLB), kot tudi omogoči nov dovoz do OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica in s tem bistveno razbremeni promet na Paplerjevi ulici, predvsem v jutranjih urah. Ob tem bo Občina Borovnica prevzela tudi upravljanje celotne javne prometne infrastrukture na območju.

Celotno območje, razen zemljišč v lasti pokojne Ane Košuta, je v drugi polovici lanskega leta kupilo podjetje Metalka Commerce. Občina je takoj izrazila namero za zamenjavo in odkup zemljišč, vendar je zaradi zapuščinskega postopka, vezanega na nekatere parcele, ki jih je občina želela odkupiti, ki mu je sledila sklenitev pogodb z vsakim izmed dedičev, pri odkupu prišlo do zamude. Ta se je še podaljšala zaradi zamud Metalke Commerce pri oddaji elaborata geodetskih storitev, po pravnomočnosti sicer zelo hitro izdane odločbe pa je bilo treba urediti še izdajo služnostnih pravic. 

Občina Borovnica je z lastnikom zemljišč 4. decembra 2017 sklenila menjalno pogodbo in v kompleksu podjetja Liko 3.028 m2 svojih zemljišč prepustila Metalki Commerce v zameno za 9.201 m2 zemljišč, od tega 8.404 m2 v kompleksu Liko, ostalih 797 m2 pa na Gradišnikovi ulici. S tem so izpolnjeni pogoji, da se od koncesionarja za izgradnjo sistema DOLB zahteva izvršitev koncesijske pogodbe in se začnejo postopki pridobivanja dokumentacije in dovoljenj za gradnjo dovozne ceste do OŠ ter urejanje prometne infrastrukture na območju.
 

Svojo lesno dejavnost z nakupom proizvodnih obratov nadaljuje dosedanji najemnik Lask, na območje pa prihajajo še tri manjša lesno-predelovalna podjetja. Na območju že potekajo dejavnosti skladiščenja, transporta, servisiranja in avtopralnice. Kar dve trgovski verigi se zanimata za izgradnjo trgovskih centrov. Mercator je vodstvu občine že predstavil idejne zasnove svojega centra, Spar pa se s prodajalcem še pogaja o nakupu zemljišča. Potekajo že tudi razgovori o ogrevanju trgovskih centrov s kotlovnico lesno-predelovalnega podjetja. Obeta se tudi oblikovanje večjega centra za popravilo hidravličnih strojev. Zaradi možnosti prevoza tovorov z železnico pa o naložbi na tem območju razmišlja tudi podjetje za proizvodnjo inovativnih plastičnih proizvodov s sedežem v Izraelu.

Začetek preporoda območja je že viden in če bo šlo vse po predvidevanjih, bo že v dveh letih območje bistveno bolj živahno in urejeno. Občina Borovnica pri tem sodeluje in usklajuje različne interese, da bi dosegli za podjetja in kraj čim bolj ugodne sinergijske učinke. Z nakupom ustreznih parcel pa si je zagotovila tudi prostor za razvoj dejavnosti, ki bodo lahko neposredno služile občanom.

 

Župan Bojan Čebela

Oglejte si tudi