Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Občina za prevoz starejših občanov uvaja Prostoferja

Vrhnika – Občina je podpisala pogodbo z družbo Petrol za najem električnega vozila Renault Zoe, z namenom uporabe v projektu Prostofer. Gre za projekt namenjen predvsem starejšim, ki nimajo prevoza do zdravnika, trgovine, kulturnega doma… V takem primeru lahko pokličejo Prostoferjevo vozilo, ki jih bo brezplačno pripeljalo na želeni cilj. Župan Daniel Cukjati pravi, da opažajo, da so starejši ljudje velikokrat prikrajšani ali pa se od njih zahteva veliko organizacijskih sposobnosti, da si uredijo prevoz do zdravnika, na občino ali mogoče celo k prijateljici. »Mi, ki smo mobilni, si težko predstavljamo, kako velik zalogaj je lahko en tak premik na želeno lokacijo, če nimate prevoza. Zavedati se namreč moramo, da nimajo vsi sorodnikov, nekateri pa si javni prevoz tudi težko privoščijo. Zato smo se odločili, da jim stopimo nasproti in uvedemo vozilo Prostofer, za katerega smo prepričani, da bo upravičil svoj namen. Izkušnje iz drugih slovenskih občin so namreč navdušujoče.«

Prostofer je skovanka »prostovoljni šofer«, kar v praksi pomeni, da Zavod Zlata mreža, ki upravlja z omenjenim projektom, zbere prijave šoferjev prostovoljcev, ki nato vršijo prevoze. Kot navajajo, je prostovoljni šofer lahko vsak, ki ima veljavno vozniško dovoljenje in je v svojem prostem času pripravljen pomagati tistim, ki prevoze potrebujejo.

Najem električnega vozila bo občino stal dobrih 460 evrov mesečno, projekt pa naj bi stekel v poletnih mesecih.

 

Gašper Tominc

Kaj je Prostofer?

Prostofer je skovanka iz besed 'prostovoljni' in 'šofer'. Prostofer je projekt zavoda Zlata mreža.

Gre za trajnostni vseslovenski prostovoljski projekt za mobilnost starejših, ki povezuje starejše osebe, ki potrebujejo prevoz in ne zmorejo uporabljati javnih in plačljivih prevozov, s starejšimi aktivnimi vozniki, ki pa po drugi strani radi priskočijo na pomoč. Številni starejši imajo velike težave s prevozi, sploh če so doma zunaj mestnih središč, kjer ni razvite avtobusne mreže. Tisti bolj oddaljeni se velikokrat ne morejo odpraviti po opravkih, kadar si želijo, temveč se prilagajajo možnostim oziroma času, ko jim lahko pomagajo družinski člani ali prijatelji. Nekateri uporabljajo taksi, vendar pa to pomeni dodatne stroške, kar je za številne prevelik finančni zalogaj, zato tovrstnih prevozov ne uporabljajo.

 

Komu je namenjen Prostofer?

Prostofer je namenjen vsem tistim starejšim, ki ne vozijo sami, nimajo sorodnikov in imajo nižje mesečne dohodke, pa tudi slabše povezave z javnimi prevoznimi sredstvi. Prostofer jim omogoča lažjo dostopnost do zdravniške oskrbe, brezplačne prevoze do  javnih ustanov, trgovinskih centrov ipd.

 

Kako deluje Prostofer?

Uporabnik, ki potrebuje prevoz, pokliče na brezplačno številko 080 10 10. V komunikacijskem centru nato zabeležijo njegove podatke in lokacijo prevoza. Po najavi prevoza klicni center obvesti prostovoljnega voznika o prevozu in to sporoči uporabniku, za katerega se opravi prevoz. Vozilo je zagotovljeno s strani občine, prav tako je poskrbljeno za zavarovanje tako voznika kot tudi sopotnikov.

 

Kdo je lahko Prostofer?

Prostovoljni šofer je lahko vsak, ki ima veljavno vozniško dovoljenje in je v svojem prostem času pripravljen pomagati tistim, ki prevoze potrebujejo. Vendar pa so prostoferji v resnici veliko več kot zgolj prostovoljni vozniki – svojim sopotnikom nesebično pomagajo tudi, ko ti izstopijo iz avta: pri zdravniku jih pospremijo do čakalnice in počakajo nanje med pregledom, pomagajo nesti vrečke iz trgovine in jim priskočijo na pomoč pri vzpenjanju po stopnicah ... To so ljudje z velikim srcem, ki jemljejo svojo humanost za samoumevno in častno dejanje.

 

Kako postati Prostofer?

Vozniki, ki želijo postati prostoferji v občini VRHNIKA, naj pokličejo g. Miha Bogataj na telefon 041 502-233 ali pišejo na e-naslov: miha@zlata-mreza.si

 

Zakaj je Prostofer družbeno koristen projekt?

S t. i. prostoferstvom se povečuje udeležba starejših v cestnem prometu in izboljšuje njihova mobilnost. Poleg tega se izboljšuje varnost v cestnem prometu in povečuje socialna vključenost starejših na splošno, obenem pa povečuje cenovna dostopnost  prevozov. V zadnjem času postaja projekt prostoferstva tudi ekološki oziroma prijazen do okolja, saj stremimo k temu, da prostoferji uporabljajo električna vozila.

 

Več informacij: ww.prostofer.si

Oglejte si tudi