Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
12°C
JUTRI
14°C
4°C
Oceni objavo

Na Bregu postavljen mobilni prikazovalnik hitrosti vožnje

Krajani Brega, ki živijo ob regionalni cesti, so se obrnili na občino s prošnjo, da občina pomaga umiriti promet na regionalni cesti skozi naselje Breg, saj opažajo, da veliko voznikov ne upošteva omejitve hitrosti skozi naselje.  

Občina Borovnica je pred kratkim z Ministrstvom za infrastrukturo podpisala pogodbo o sofinanciranju izgradnje kolesarske povezave med Borovnico in Bregom z rekonstrukcijo pripadajočega dela regionalne ceste s sredstvi EU in RS. Skladno s projektno dokumentacijo bo ob vstopu v naselje Breg urejen sredinski otok za umirjanje prometa, kar bo pomembno prispevalo k umirjanju prometa. Po najbolj optimističnem scenariju pa bi se gradnja začela že prihodnjo pomlad.

Ker se je na Dolu kot precej uspešen ukrep umirjanja prometa izkazal prikazovalnik hitrosti vožnje, se je občinska uprava na predlog Sveta za preventivo in varnost v cestnem prometu Občine Borovnica na Bregu odločila, da  kot začasni ukrep umirjanja prometa skozi naselje Breg  postavi prikazovalnik hitrosti vožnje. V začetku novembra je Občina Borovnica,  v soglasju z DRSI in lastnico parcele, ob regionalni cesti na Bregu, v smeri iz Borovnice proti Bregu, s ciljem umirjanja hitrosti prometa, postavila mobilni prikazovalnik hitrosti vožnje. Ta seveda omogoča postavitev tudi na drugih lokacijah ob cestah v občini.

Po tednu dni delovanja prikazovalnika, ki  podatke hitrosti vozil tudi beleži, hrani in avtomatsko posreduje, lahko ugotovimo, da 80 % voznikov omejitev hitrosti upošteva oz. ne presega več, kot so tolerirana odstopanja, vendar ostalih 20 % voznikov vozi toliko prehitro, da je bila povprečna zabeležena hitrost 55 km/h, najvišja pa kar 126 km/h.

Opravljenih je bilo 24.360 meritev, pri kar 15.561 oz. skoraj 2/3 je bila izmerjena prekoračitev največje dovoljene hitrosti, pri čemer je bila v 1.769 primerih oz. v 7,2 % izmerjena hitrost nad 70 km/h.

Vodstvo občine je že stopilo v stik z MIRED in medobčinsko redarstvo zaprosilo, da na tem odseku regionalne ceste Vrhnika–Borovnica–Podpeč poveča pogostost radarskih meritev hitrosti.  

Zahvaljujemo se lastnici za soglasje k postavitvi prikazovalnika na njeni parceli. (OB)

 

Oglejte si tudi