Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Kačani zopet zelo delovno

Poletje 2018 je bilo za gasilce PGD Brezovica pri Borovnici kar precej delovno, čeprav smo teden dni uživali na morju in kasneje še na gasilskem taboru. Pionirke so na začetku julija že tradicionalno letovale v Savudriji. Vendar to niso bile samo počitnice, ampak tudi piljenje gasilskih veščin, za kar so poskrbele naše mentorice, nad katerimi so bile varovanke zelo navdušene. Malo starejši otroci (12–18 let) pa so se konec julija udeležili gasilskega tabora, ki se je odvijal na piknik prostoru pred Peklom. Teden dni smo se učili v gasilski šoli in pridobivali veščine, predvsem pa se družili in gojili čut do sočloveka. To se je izkazalo že drugi dan tabora, ko smo sredi noči priskočili na pomoč ob porodu telička na samotni kmetiji. Brez obotavljanja smo bosi stopili v hlev in pomagali rešiti situacijo. Ob tem se zahvaljujemo za pomoč pri organizaciji vsem, ki ste kakorkoli prispevali pri tem dogodku (kuharice, policija, PGD Borovnica, LD Borovnica, PGE Celje, družina Bizjak …).
18. avgusta je sledila gasilska  veselica z ansamblom Krimski lisjaki, ki je ob pomoči lepega vremena odlično uspela. Jeseni je bilo okoli gasilskega doma ponovno zelo živahno, saj se je kar 6 ekip pripravljalo na državna tekmovanja.  15. septembra je v Moravčah potekalo državno tekmovanje v gasilski orientaciji. Mladinke so dosegle 9. mesto, pripravnicam pa je le malo zmanjkalo do odličja in so bile četrte. 22. in 23. septembra je sledilo še državno tekmovanje za memorial Matevža Haceta v Gornji Radgoni. Pionirji so dosegli 11. mesto, mladinkam in veterankam se je vaja ponesrečila in so osvojile 43. in 39. mesto. Pionirke so dosegle nehvaležno četrto mesto. Tako smo bili v roku enega tedna dvakrat tik pod odrom za zmagovalce. Poleg tega so se naše ekipe udeležile tudi treh pokalnih tekmovanj; za memorial Rudolfa Maistra na Uncu, za pokal mesta Velenje ter memorial Rudija Bregarja v Tirni. Prav na vseh so bili naši najmlajši zelo uspešni. Z Unca so pionirke 1 prinesle pokal za osvojeno 1. mesto in prehodni pokal, ki tokrat ostaja v naših rokah, pionirke 2 so osvojile 2. mesto, pionirke (zmanjšana ekipa) pa so osvojile 1. mesto.  V Velenju so pionirke dosegle odlično 4. mesto, iz Tirne pa so pionirji in pionirke prinesli 2 pokala za osvojeno 1. mesto. Vsem ekipam ob doseženih rezultatih iskreno čestitamo.
Vzporedno so potekale vse dejavnosti za obnovo gasilskega doma. Les za ostrešje je zrezan in zložen. Temu je bilo posvečenega ogromno prostovoljnega dela, najbolj so se izkazali naši mladi gasilci in gasilke. Za to smo jim neizmerno hvaležni, pa tudi ponosni smo nanje, saj so dokazali, da trud starejših ni bil zaman in se za gasilsko tradicijo v Kotih ni treba bati. Nekoliko pa se nam zatika pri urejanju dokumentacije. Od agencije za okolje smo prejeli negativno mnenje. Tako smo bili prisiljeni v izdelavo poplavne študije, ki je zdaj že narejena. Ugotovljeno je bilo tudi, da za prostore, kjer so sanitarije, nimamo ustrezne dokumentacije. Čaka nas še kar nekaj birokratskih preprek, vendar verjamemo, da nam bo z vztrajnostjo uspelo. Na koncu bi se radi zahvalili vsem, ki nam stojite ob strani in nas podpirate, Wallnerjem za strokovno podporo, lastnikom gozdov za darovan les, vsem izvajalcem gozdarskih storitev … Posebna pohvala gre županu in občini Borovnica, ki razumeta našo prostorsko stisko in stojita za nami ter nam nudita vso podporo. Ne nazadnje ne bo nov gasilski dom le pridobitev društva, ampak celotnega kraja.

Za PGD Brezovica pri Borovnici, Ciril Trček

Oglejte si tudi