Logo MojaObčina.si
DANES
7°C
5°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

Od trgovca do "aktivista"

Že kar nekaj mesecev je minilo od zaprtja »Špančkove štacune«, nato odprtja nove trgovine Spar … Ljudski glas pravi, da pogreša tisto »dušo« trgovine, ki je bila tudi prepoznavni znak Jurčka. V podjetju so zdaj pospravili in prodali že skoraj vso opremo, prostor se prazni za morebitno novo knjižnico. Kot je povedal Jože Jurček, je še vse v dogovarjanju, saj so bile določene težave, predvsem je bilo treba odpraviti administrativne ovire. Dogovor z občino je zelo blizu, zelena luč proračuna je prižgana, čaka se torej na odločitev. »Želim si, da bi bil ta prostor v dobrobit občini in občanom,« pravi Jurček.

In kaj zdaj počne, ko ne hodi vsakodnevno v »nabavo«, ko se ne ukvarja več s trgovinskim poslom? »Predvsem sem si kar malo oddahnil, da nisem več toliko vpet v ta primež globalizacije. V meni je vedno vel duh humanizma, bil sem na primer tudi prostovoljec v Hospicu in zdaj mi je veliko lažje.« Tako ima nekoliko več časa, da se posveča nekaterim stvarem, ki jih zdaj želi deliti tudi drugim. »Moja želja je ozavestiti borovniško kotlino o problematiki elektromagnetnega sevanja. Ne kar tako, ampak z argumenti in predlogi, kako to težavo rešiti in iti v dialog s pristojnimi službami, ki upravljajo s to tehnologijo. Sem aktivni član Gibanja za zdravo tehnologijo, ki opozarja, da sevanje na daljši rok vpliva na človeka in vsa živa bitja. Problemi se na primer že pojavljajo pri čebelah. Namen gibanja ni preprečiti novodobne tehnologije, ampak jo imeti pod nadzorom. V slovenskem prostoru se je treba več pogovarjati na to temo in z dialogom pristopiti k težavam. Pomembno je, da se stroka sreča in izmenja svoje poglede, so pa že bili pri tem prvi uspehi z razpravo na ministrstvu in shodom pred stavbo Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS. Opažam določene premike v miselnosti ljudi in pozornosti medijev.« 
Gregor Kos, Igor Šajn, Sanja Lončar; to je le nekaj imen ljudi, ki na različnih koncih po Jurčkovih besedah opozarjajo na to problematiko. Jože Jurček je povabil na okroglo mizo tudi Igorja Šajna, ki bo marca v borovniški osnovni šoli. Z njo želi ozavestiti Borovničane o skritih pasteh naših bivalnih prostorov. 
 

VABILO JOŽETA JURČKA:

Gibanje za zdravo tehnologijo vabi na okroglo mizo »Skrite nevarnosti naših bivalnih prostorov«, 13. marca 2020 ob 18. uri v Osnovni šoli Borovnica. Predavatelj bo Igor Šajn, ustanovitelj stavbne in bivalne biologije v Sloveniji, ki je povezan tudi z mednarodno organizacijo stavbne biologije SMB 2015. Glavni poudarek predavanja bo na elektromagnetnih sevanjih: največje napake pri reševanju te problematike, splošni nasveti za vsako družino, resnice in miti o napravah, ki naj bi nas varovale pred elektromagnetnim sevanjem, prihaja peta generacija mobilne telefonije – pozitivni in škodljivi učinki 5G. Po koncu predavanj bodo možna tudi vprašanja na to tematiko. Vstop je prost. 

 

Rok Mihevc

Oglejte si tudi