Logo MojaObčina.si

Borovnica

DANES
30°C
13°C
JUTRI
32°C
16°C
3995

Vse za konec vojnega nesmisla v Ukrajini

Morda se kdo vpraša, ali je to sploh mogoče, po vsej tej zgodovini, ki naj bi nas nekaj naučila? Vprašanja na zakaj, imajo, običajno odgovore ,ki so namenjeni sami sebi in očitno ne zaležejo, kot učna ura.

Ustvarjalci Muce copatarice, ki so predvsem otroci ,so v začetku junija, pod pokroviteljstvom kulturnega društva Borovnica, odšli na še eno pot ,pot miru za vse. Naš obisk je bil namenjen, otrokom iz Ukrajinske sirotišnice, ki so svoje zavetje našli v Slavini pri Postojni. Bilo je toplo nedeljsko popoldne in naše želje so bile: "Da bi otroci za hip pozabili na vojne grozote in vso bedo tega sveta, da bi lahko bili samo, to kar so, otroci."

To je bil naš tretji obisk, ki smo se ga resnično veselili, mislim, da ni bilo punce med nami, ki ni rekla, ob prvem pogledu na vse te sirote: "vzemimo jih s sabo ,naj grejo z nami." Na igrišču pri gasilnem domu v Slavini so nas pričakali z domovinsko pesmijo, ki govori o Ukrajini, vsem po vrsti so se ulile solze, sočutja. Pokazali smo jim našo Muco copatarico v Ukrajinščini, in za piko na i zaplesali sklop folklornih plesov in razveselili, vse, tudi krajane Slavine. Za konec je Muca copatarica obdarila otroke z različnimi darovi. Krajani so nam pripravili v zahvalo ,piknik, mi pa smo se še vse popoldne igrali z malimi otroci ,da smo za hip razbremenili, njihove negovalke

Čas ne pozna, človeških nesmislov in dejstvo je, da otroci rastejo hitro, vojni v Ukrajini pa še ni videti konca. Marsikaj se dogaja za vrati negotovosti, nemirov in neznane prihodnosti. Nihče od nas ni popoln, tudi negovalke, ki so prišle skupaj z Ukrajinskimi sirotami. Utrujenost je velika in veliko je potrebno še sodelovanja z različnimi socialnimi ustanovami. Naš namen je bil in ostaja enak, otrokom pokazati lepši del tega sveta in našega kratkega življenja. Politika je stvar, odraslih, ampak vsaka napačna odločitev med odraslimi, lahko prizadane tudi otroke. Zato je pomembno, da vsak naredi nekaj za mir, okrog sebe.

V časih, ko ne veš ali družina še vrednota imata ,mama in oče še kaj vloge? V prav tistem dnu, ko se bo človek spotaknil nekega dne ob svoj prav, prav tam bo spoznal, kako roka otroka potrebuje pogum in moč očeta in nežnost matere. Otroci, ki smo jih srečali so res sirote, ampak vsi imajo samo eno željo: "varnost in sprejetost ,da so vredni v svojem bivanju." To je sicer ,osnova za bivanje človeka, sicer, če tega ni, le ta izgubi vso človeškost in dostojanstvo bivanja. Zato je pomembno, da smo si na poti skozi življenje ljudje z posluhom za sočloveka, vodniki in skrbniki.

Iskrena zahvala vsem otrokom ,ki so pomagali ,da je naša Muca copatarica našla pot do Ukrajinskih otrok, ki so nastanjeni pri nas. Prav vsi, tako igralci, kot folklorna skupina Coklarčki, ste tem otrokom ,pokazali ,lepšo plat tega sveta. (MD)


Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi