Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Šahovski praznik v Borovnici

Člani Šahovskega kluba Borovnica smo v nedeljo, 26. 12. 2021, pripravili že tradicionalni, 28. Božično-novoletni šahovski turnir.

Šahovski turnir z 38 igralci je potekal v dvorani Gasilskega doma na Bregu pri Borovnici. Zaradi ukrepov glede zajezitve koronavirusa smo letos omejili število tekmovalcev, saj je kot ena od zahtev teh ukrepov narekovala tudi razmak igralnih  miz v širini 1,5 metra. Zato smo po zapolnitvi kvote 38 igralcev žal morali odsloviti prenekaterega šahista, ki se je hotel prijaviti na turnir.
Turnir, ki je bil ratingiran po FIDE ratingu, je potekal po švicarskem sistemu 9 kol in deset minut igralnega časa na tekmovalca. Pod strogimi pogoji NIJZ-ja se pričel ob 9. uri. Pod vodstvom državnega šahovskega sodnika Marjana Butala, ki mu je pomagal klubski šahovski sodnik Jože Šraj, je turnir kljub hudim bojem in tudi nekaj vroče krvi potekal nemoteno in se je končal ob 15. uri s podelitvijo pokalov in sponzorskih nagrad. Tako je zmagovalec turnirja (MK) Evald Ule poleg pokala prejel veliko nogo kraškega pršuta in darilno kartico podjetja Petrol v vrednosti 50 eur.
Tudi ostalim tekmovalcem smo glede na njihovo uvrstitev razdelili bogat nagradni sklad naših sponzorjev. Ta podjetja so Petrol, Kras, Mercator, Spar in Tuš. Prav tako sta pokale in posebno nagrado dobila najboljši osnovnošolec Tilen Kovačec , ki je prišel na turnir celo s Ptuja in najboljša šahistka med ženskami, Vita Širaj iz Cerknice. Najboljši Borovničan je bil s 7. mestom (MK) Klemen Šivic, ki je med drugim tudi aktualni državni prvak v problemskem šahu.
Kot vsako leto je šahovski turnir zaznamovala močna zasedba šahistov, ki so se ponašali z raznimi mojstrskimi nazivi. Kar 16 je bilo takih, med njimi pa vsekakor velja omeniti šahovskega velemojstra (GM) Mateja Šebenika, ki je na turnirju s pol točke zaostanka za zmagovalcem zasedel visoko drugo mesto. Tretji je bil internacionalni mojster (IM) Leon Mazi iz Kranja.
Na koncu turnirja so bili vsi tekmovalci deležni še pogostitve s pravo kmečko pojedino, ki sta jo pripravila najemnika sosednjega Faška bara Bruno Dormiš in njegova žena Tina. Skrbela sta tudi za postrežbo med samim tekmovanjem, saj so šahisti zaradi koncentracije in tekmovalnega duha spili (vsaj na začetku) enormne količine kave. Zahvala pri uspešni organizaciji šahovskega turnirja gre poleg omenjenih še gasilcem PGD Breg-Pako ki so omogočili prostor, Občini Borovnica za finančno podporo ter vsem sponzorjem, ki so prispevali praktična darila.
Udeleženci Božično-novoletnega šahovskega turnirja so s pozdravom »Srečnega in predvsem zdravega« ter obljubo, da drugo leto ponovno pridejo k nam v Borovnico, zadovoljni odšli domov.

Boštjan Zakrajšek, predsednik OO turnirja

 


 

Oglejte si tudi