Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Prejeli smo: V Borovnici je bil mlekomat

To pomeni, da smo na mlekomatu lahko kupili sveže kravje mleko. Mleko, ki ni homogenizirano (z vrtenjem razbijejo maščobe v mleku), pasterizirano (to je dlje časa trajajoče sveže mleko, ki ga segrevajo do 75 ) ali sterilizirano (to je trajno mleko, ki ga za kratek čas segrejejo od 130 do 150 ℃).

V režo smo dali ključek ali kovance in komora se je sama odprla. Če se je malo zataknila in se ni odprla do konca, jo je bilo treba odpreti z roko. Nato smo pospravili ključek, da ga nismo pozabili in podstavili steklenico pod pipo, iz katere je priteklo mleko. Da je prav mleko iz te kmetije, ki smo ga imeli v Borovnici, zelo kvalitetno, je povedala gospa, ki ji je to informacijo zaupala kmetijska inšpektorica.

Mlekomat je najprej stal ob trgovini TUŠ. Ko pa se je ta zaprl, je bil prestavljen pred pošto ob Merkator.

Tu pa so se začele težave. Starejši gospod, ki stanuje v bližini, je stalno nagajal. Prišlo je tako daleč, da je pod komoro puščal pasje iztrebke. Gospa, ki je mleko prinašala, se trudila in trdo delala, se je čutila prizadeto in ponižano. Ker se z gospodom, ki ji je nagajal, ni mogla sporazumeti, je odpeljala mlekomat in prenehala prinašati mleko v Borovnico. Poraja se vse polno vprašanj. Kaj pa odjemalci mleka? Taka oblika prodaje svežega mleka je gotovo trajnostno naravnana. Veliko embalaže je potrebno za mleko, ki ga prodajajo v trgovini. Pri nakupu mleka na mlekomatu pa smo lahko ves čas uporabljali iste steklenice. Kdo je oseba, ki je na tako ponižujoč način nagajala ženi, ki je prinašala in prodajala mleko? Kaj se plete v glavi človeka? Kje je spoštovanje do kmeta, ki je prvi poklic izmed poklicev, ker nam zagotavlja hrano? Gospa česa podobnega ni doživela ne v Cerknici, ne v Logatcu in ne na Vrhniki. Lahko si mislimo, kakšen vtis je dobila o Borovnici. Preseneča tudi dejstvo, da ni šlo za objestnost nedorasle mladine, ampak za dejanja odrasle osebe. Ali bi bilo mogoče, da bi tu posredovala občina in disciplinirala nevzgojenega gospoda? Zaključimo z upanjem, da se mlekomat kdaj vrne v Borovnico. Obenem pa si želimo, da se tudi gospodu, ki tega ne odobrava, malo omehča srce. Saj ni treba, da mlekomat sprejema, ampak vsaj,         da ne nagaja.

GNA 

Oglejte si tudi