Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Občina finančno podpira cepljenje proti klopnemu meingoencefalitusu

Klopni meningoencefalitis (KME) je virusna bolezen osrednjega živčevja, ki je v Sloveniji endemična in ima lahko zelo hude posledice kot so visoka vročina s hudim glavobolom, včasih s slabostjo in bruhanjem, lahko se pojavi celo nezavest in smrt.  Slovenija spada med države z najvišjo obolevnostjo za KME v Evropi, občina Borovnica pa med območja, kjer je tveganje za okužbo zelo visoko.

Zaradi zahtev po vzdrževanju fizične distance kot načina preprečevanja širjenja obolevnosti za COVID-19 se je zmanjšala pogostost in obseg socialnih stikov, povečala pa pogostost in trajanje preživljanja prostega časa v naravi. To je sicer na splošno z vidika varovanja zdravja dobro, vendar pa predstavlja tudi večjo možnost okužbe s KME.

S cepljenjem  se lahko pred KME učinkovito zaščitimo. Ker je cepljenje relativno drago (okoli 30 € na osebo), obolevnost za KME pa v porastu, je Občina Borovnica tudiv proračunu za leto 2021 zagotovila 2.000 evrov za zagotovitev kritja stroškov cepljenja proti KME za občane. Predvidoma bodo sredstva v tem obsegu za ta namen v občinskem proračunu zagotovljena tudi v prihodnjih letih. Občina bo, do porabe namenskih proračunskih sredstev, vsakemu občanu, ki se bo v Zdravstveni postaji Borovnica oz. ambulanti dr. Majde Žagar ali Marije Munda, subvencionirala cepljenje v višini  10 EUR.

V Evropi sta registrirani dve inaktivirani cepivi proti KME, obe sta varni in zelo učinkoviti. Sheme cepljenja so podobne pri obeh cepivih: priporočljivo je, da se cepljenje s prvima dvema odmerkoma opravi v zimskih mesecih z enomesečnim presledkom, da se vzpostavi zaščita pred boleznijo še pred aktivnostjo klopov. Tretji odmerek sledi čez 9-12 mesecev. Zaradi postopnega upadanja zaščite po osnovnem cepljenju, so pri obeh cepivih potrebni poživitveni odmerki, prvi po treh letih, naslednji pa na pet let. Zaradi slabšega imunskega odziva so pri starejših osebah priporočljivi poživitveni odmerki na 3 leta. Kadar je potrebna čim hitrejša zaščita se lahko uporabijo “pospešene sheme cepljenja”.

V Sloveniji NIJZ cepljenje priporoča vsem osebam od enega leta starosti naprej, ki se gibljejo ali živijo v območju, kjer se pojavlja klopni meningoencefalitis.

Več o KME in drugih oblikah preprečevanja obolevnosti za KME si lahko preberete na: https://www.nijz.si/sl/klopni-meningoencefalitis-0


OU


Oglejte si tudi