Logo MojaObčina.si
DANES
28°C
19°C
JUTRI
28°C
16°C
Oceni objavo

Manj je več!

V soboto, 18. maja, je bilo jasno, da se je seme trajnostne prakse izmenjave v Borovnici zelo dobro prijelo. Telovadnica TVD je bila že takoj ob začetku prepolna in s skupnimi močmi smo sortirali obleke, čevlje, igrače, knjige, modne dodatke,  otroško opremo, sadike in razne pripomočke. In že med tem so se obiskovalcem iskrile oči, ko jim je v roke prišel zanimiv kos. 
Tokratna Izmenjevalnica pa ni bila le izmenjava reči. Želja je bila namreč, da Izmenjevalnica v Borovnici postane tudi Povezovalnica. Pravi trajnostni dogodek, ki združi lokalno prebivalstvo, da si poleg reči lahko izmenjamo tudi znanje, ideje in čudovito energijo. To nam je uspelo s pomočjo občine Borovnica, ki je sofinancirala naš dogodek. 
Krepko več kot sto načrtovanih obiskovalcev je domov odšlo z novimi rečmi. V šivilskem kotičku so pridne roke Tončke, Tine in Suzane poskrbele za strgana oblačila. Ajda - Embro design je v svojem kotičku (predvsem) dekleta naučila nekaj trikov ročnega vezenja. Za kreacije v otroškem kotičku pa je poskrbela Alenka. 
Kot že oktobra lani nam je tudi tokrat na pomoč priskočila čudovita ekipa žensk z Vrhnike ter celo prostovoljca iz Francije in skupaj smo ustvarili še en lep in srčen dogodek. Z domačimi dobrotami in sadjem smo poskrbeli še za želodčke, da je bila vzdušje sproščeno in polno navdušenja. 
Naša Izmenjevalnica ima tudi dobrodelno noto. Tokrat smo ciljno zbirali določene predmete, preostanek reči pa potuje naprej do humanitarnih društev in ljudi v stiski. In če se morda še kdo sprašuje, zakaj so izmenjevalnice več kot potrebne, naj le naštejem nekaj dejstev:

-    Za pridelavo enega kilograma bombaža je potrebnih več kot 2 tisoč litrov vode, tekstil je pogosto obdelan s strupenimi kemikalijami. In potem se zamislimo še kdo izdeluje ta tako zelo poceni oblačila. 
-    Povprečen Evropejec vsako leto kupi cca. 26 kilogramov oblačil, zavrže pa cca. 11 kilogramov oblačil. Večina odpadnih oblačil, kar 87 %, gre v sežig. 
-    V Sloveniji letno zavržemo kar 17.000 ton tekstila, na ekološki način pa predelamo zgolj 15 % takšnega tekstila. Preostanek odpadnih oblačil konča v sežigalnici ali na odlagališčih.

Zavod TRI-NITI v tem letu načrtuje še jesensko Izmenjevalnico, ki naj bila oktobra. Pred tem pa vas vabimo še na ženske kroge ter poletne aktivno-kreativne dneve.

Tri-niti

 

 

 

Oglejte si tudi