Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Spoštovane občanke in občani!

Dobro smo že zakorakali v novo leto in ugodne vremenske razmere so omogočile, da so bila gradbišča aktivna do sredine januarja, ko so nas zajele snežne padavine. No, morda bo malo oddiha koristilo vsem, gradbincem in občanom.

V začetku januarja smo imeli na direkciji RS za infrastrukturo sestanek v zvezi s prometnimi razmerami in stanjem na regionalni cesti od Vrhnike do Podpeči. Sestanka se je udeležil tudi poslanec državnega zbora g. Čebela. Predstavili smo jim prometno situacijo, predvsem sedaj, ko je na tej cesti zaradi vseh gradenj močno povečan tovorni promet. Deležni smo bili razumevanja in obljube, da bodo obnovo in rekonstrukcijo ceste poskusili uvrstiti v rebalans državnega proračuna za leto 2024/2025. Poleg tega so nas seznanili, da je izdelan projekt za obnovo cestišča od Pakega proti Goričici v dolžini 700 m. Verjetno ste opazili, da je od elektrarne v Bistri, v razdalji 1,2 km do kapelice na Dolu, že označena trasa, po kateri bo potekala razširjena cesta. Kot vse kaže, bo obnova regionalne ceste potekala po manjših odsekih. Pa nič ne de, pomembno je, da se bo začelo.

V zgodnjih pomladanskih mesecih bodo Slovenske železnice začele še s prenovo železniške postaje Borovnica ter gradnjo nove elektro napetostne postaje, ki bo zgrajena na desni strani proge v smeri proti Postojni, v bližini mostu čez Borovniščico v Jelah. Bolj podroben pregled lahko preberete v nadaljevanju Našega časopisa.


17. 1. 2023 je bila podpisana pogodba za prenovo objekta Jurček za potrebe lokalne knjižnice. V pogodbi je predviden 120 dnevni rok za izvedbo vseh gradbenih in drugih obrtniških del, najkasneje v začetku februarja pa bomo objavili še razpis za dobavo notranje opreme. Planiramo, da bodo prostori prenovljeni in pripravljeni za uporabo do začetka poletnih počitnic.


Knjižnica trenutno obratuje v najetih prostorih površine 150 m2, v objektu Jurček pa bo na voljo 300 m2 v pritličju in še dodatnih 150 m2 v mansardi, ki bodo namenjeni za pomožne prostore. Verjamem, da smo lahko brez skrbi, prostora v knjižnici bo dovolj.


V sredini meseca ste na dom prejeli časopis Ogrizek, ki ga izdaja Komunalno podjetje Vrhnika. Občina Borovnica je poleg Vrhnike in Log Dragomerja prejela priznanje Zero Waste, za kar gre zasluga občanom vseh treh občin, za skrbno in zgledno ravnanje z odpadki. Pri tem je zanimivo, da imamo v Borovnici nameščenih največ kompostnikov med vsem tremi občinami. Tako si zagotavljamo lasten kompost in hkrati zmanjšujemo količino zelenega odpada, ki ga je treba voziti na odlagališče. Seveda imamo še vedno prostor za izboljšave. Še posebej apeliram na vse, ki puščate smeti ob zabojnikih na ekoloških otokih. Smeti odložene ob otokih poberejo in odpeljejo delavci komunale, vendar je to dodatna storitev, ki za našo občino na leto pomeni 15.000 EUR dodatnih stroškov. Verjamem, da lahko za ta denar naredimo kaj bolj koristnega.


Zima nas je obiskala, kar je dobro za naravo kot tudi za povečanje vodnih zalog, manj dobro pa za občinski proračun, saj so stroški pluženja, posipanja in odstranjevanja snega vsako leto višji. Prav tako se bodo nižje temperature poznale pri višjih stroških ogrevanja in elektrike, vendar se že kažejo prvi znaki, da se bodo cene, ki so se nekontrolirano povečevale čez preteklo leto, začele umirjati ali celo zniževati. Bodimo optimistični, vendar pripravljeni, saj težavne razmere prinašajo tudi priložnosti za nove rešitve in napredek.



Peter Črnilogar, župan


Oglejte si tudi