Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Zdravje v občini Borovnica 2020

Nacionalni inštitut za javno zdravje je objavil letno poročilo Zdravje v občini. Za občino Borovnica za leto 2020 med drugim ugotavlja, da je:

  • bolniška odsotnost z dela nižja od slovenskega povprečja; 
  • delež oseb, ki prejemajo zdravila proti povišanju krvnega tlaka blizu slovenskemu povprečju, tistih, ki prejemajo zdravila proti sladkorni bolezni pa višji;
  • od slovenskega povprečja bistveno nižja stopnja bolnišničnih obravnav zaradi srčne kapi;
  • pri starejših prebivalcih bistveno večje od slovenskega povprečja število obravnav zaradi zloma kolka;
  • stopnja samomorilnosti malenkost višja od slovenskega povprečja;
  • delež uporabnikov pomoči na domu višji od slovenskega povprečja;
  • telesni fitnes otrok je blizu slovenskemu povprečju;
  • odzivnost na programa Svit (presejanje raka na debelem črevesu in danki) in Zora (presejanje za raka na materničnem vratu) okoli slovenskega povprečja;
  • umrljivost zaradi vseh vrst raka nižja od slovenskega povprečja;
  • višja od slovenskega povprečja stopnja obravnav zaradi poškodb v transportnih nezgodah, bistveno višji pa delež prometnih nezgod z alkoholiziranimi povzročitelji, v negativnem smislu pa izstopajo tudi bolezni, neposredno pripisljive alkoholu. 

Podatke za vse slovenske občine, dodatne grafične prikaze in definicije kazalnikov najdete na spletni strani http://obcine.nijz.si.

 

Predvsem nas lahko veseli, da je nižja od slovenskega povprečja tako stopnja obolevnosti zaradi srčne kapi kot tudi stopnja umrljivosti zaradi vseh vrst raka. Iz slednje lahko sklepamo, da živimo v relativno zdravem okolju, prav tako pa se prebivalci relativno dobro vključujejo v presejalne programe za odkrivanje rakov. Župan in občinska uprava bosta v sodelovanju z vrtcem in osnovno šolo, Centrom za krepitev zdravja ter društvi in zainteresiranimi posamezniki v prihodnje dala večji poudarek aktivnostim spodbujanja zdravega prehranjevanja, opuščanju kajenja in drugih zdravju škodljivih navad ter krepitvi aktivnega življenjskega sloga, vključno s spreminjanjem mobilnostnih navad oz. opuščanju razvade, da tudi za opravke na krajših razdaljah prepogosto uporabljamo osebni avtomobilski prevoz. 

Skrbita nas dejstvo, da je višja od nacionalnega povprečja stopnja poškodb v prometnih nezgodah. Po svojih zmožnostih bo občina poskrbela za bolj varne prometne površine in nove ukrepe fizičnega umirjanja prometa ter okrepljeno dejavnost policije in medobčinskega redarstva nad spoštovanjem tistih prometnih predpisov, ki so v funkciji prometne varnosti. 

Zlasti pa je zaskrbljujoče dejstvo, da preveč občanov prepogosto in v prevelikih količinah posega po alkoholnih pijačah, kar se kaže tako v s tem povezanih boleznih kot tudi v deležu opitih povzročiteljev prometnih nezgod. 

V letošnjem letu je Občina Borovnica v sodelovanju z OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica kot partner pristopila k triletnemu projektu Preventivna platforma (http://www.institut-utrip.si/preventivna-platforma-v-naslednjih-letih-nadgrajuje-svoje-aktivnosti/), katerega osnovni namen je s prenosom znanj in dobrih praks, prilagojenih lokalnim posebnostim, zmanjšati vse vrste odvisnosti predvsem med osnovnošolsko in srednješolsko mladino, preko nje pa tudi med odraslimi. Tudi na podlagi ugotovitev NIJZ bo poudarek na dejavnostih projekta v naši občini dan tudi na zmanjšanje odvisnosti od alkohola. Verjamemo, da se bo to čez tri leta odrazilo tudi na z uživanjem alkohola povezanimi kazalniki, ki jih uporablja NIJZ pri spremljanju zdravja v občini. Več o projektu si lahko preberete v ločenem članku. 

Občinska uprava

Oglejte si tudi