Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Začetek urejanja tematskega parka borovniškega viadukta

Občina Borovnica je 20. 8. 2021 s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo dobila v podpis pogodbo za sofinanciranje projekta Tematski park in spominska pot Borovniškega viadukta iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in proračuna RS v skupni višini 58.327 evrov. Projekt je občina 30. 1. 2020 prijavila na 4. poziv LAS Barje z zaledjem za podporo manjšim projektom na področju regionalnega razvoja.

SŽ Infrastruktura d. o. o. so za izdelavo okvirjev informacijskih panojev in ureditev poti pri stebru viadukta občini podarile rabljene in na 10 m kose razrezane železniške tirnice. Te so na primerne dolžine kot svoj prispevek k projektu razrezali v podjetju Metallmar d. o. o. , ki ima sedež v obrtno-poslovni coni Struge (Liko). Prevoz tirnic od železniške postaja Borovnica do omenjenega podjetja in od tam do parka pri stebru viadukta je brezplačno opravilo podjetje Kržič transport, Stojan Kržič s. p. Vsem se za prispevek najlepše zahvaljujemo.

Sredi septembra  so se začela dela na novi parkovni in hortikulturni ureditvi parka pri Borovniškem viaduktu, ki naj bi bila končana v prvih dneh oktobra, ko bodo postavljeni tudi informacijski panoji, klopi in drugo ulično pohištvo. Ureditev t. i. dijaške poti, razgledne ploščadi pri V peti viadukta, miniaturnega parka pri stari železniški postaji ter obnova ograje na zgornjem delu Miklavičeve ceste pa bo predvidoma končana do sredine novembra.

V kolikor bodo to dopuščali ukrepi za preprečevanje širjenja za obolelost za COVID-19, bo jeseni na OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica začel tudi Zgodovinski krožek, ki bo na različne načine obravnaval zgodovino in pomen Borovniškega viadukta za razvoj Borovnice ter Južne železnice za razvoj slovenskih dežel, prav tako pa tudi vlogo in pomen železniškega prevoza danes. Na OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica bodo pripravili multimedijsko razstavo na omenjene teme.

V sodelovanju z društvom Lokvanj in Turističnim društvom Borovnica pa bo, ko bodo to dovoljevale razmere glede COVID-19,  zgodovinska sekcija HUD Karel Barjanski izvedla tudi usposabljanje zainteresiranih za interpretativno vodenje po tehniški in kulturni dediščini Južne železnice v naši občini.

Slovesna otvoritev tematskega parka in spominske poti, ki bosta bolj podrobno predstavljena tudi na posebni spletni strani, je predvidena konec aprila 2022.  Celotna vrednost projekta je ocenjena na 92.500 evrov, pri čemer bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 58.000 evrov. (OB)

Oglejte si tudi