Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Dan spomina na žrtve preserskega procesa

10. marca 1942 je pod streli italijanskega fašističnega okupatorja v Gramozni jami v Ljubljani v zgodnjem jutru ugasnilo šestnajst življenj nedolžnih fantov in mož iz Borovnice in okolice.  S tem se je okupator maščeval za napada partizanov na železniški most čez Ljubljanico pri Preserju decembra 1941, ob katerem je življenje izgubil en italijanski vojak. Na slepo je aretiral 69 fantov in mož, jih  odpeljal v ljubljanske zapore, zaprl v samice, zasliševal in nečloveško mučil. Na montiranem procesu so bili obtoženci brez možnosti, da dokažejo svojo nedolžnost. 7. marca 1942 je bila razglašena krivična in kruta sodba: 28 je bilo obsojenih na smrt, ostali pa na od enega leta zapora do dosmrtne ječe. Oproščenih je bilo sicer 19 aretiranih, s čimer naj bi se ustvaril videz, da je šlo za pravično sojenje. 
Predvsem na prošnje cerkvenih oblasti je bila v zadnjem trenutku 12 na smrt obsojenim usmrtitev spremenjena v visoke zaporne kazni. To pa ne spremeni dejstva, da je okupator s tem procesom dal vedeti, da bo vsak poskus upora proti njegovi politiki odstranitve slovenskega naroda z obličja zemlje, ki je do tedaj potekala pod masko visoke italijanske civilizacije in kulture, drastično kaznoval s pobijanjem civilistov. 

Preserski proces je pokazal, da tudi fašizem za doseganje svojih ciljev ne bo izbiral sredstev. Tega se moramo še toliko bolj zavedati danes, ko se pod drugačnimi krinkami v novih oblikah pojavlja širom po Evropi. Zato je še toliko bolj pomembno, da  se ne glede na to, kdo je bil na kateri strani v času II. svetovne vojne, spomnimo, da se je vojna začela z naci-fašističnimi osvajanji in da ne glede na svetovno-nazorske in verske razlike spominske svečanosti udeležimo  tudi kot skupnega simbolnega poziva za ohranjanje miru in prizadevanj za spravo. 

Spominsko svečanost s kulturnim programom bo potekala v torek, 10. marca 2015, ob 15.00 v Gramozni jami. Na spominsko obeležje in grobove talcev bomo položili venec in cvetje.  Odhod avtobusa bo ob 14. uri iz parkirišča na železniški postaji.

Spomin na umrle talce počastimo v čim večjem številu! Nikoli več vojne! 

 

Občina Borovnica, foto: Jože Pristavec - Joc

 

Oglejte si tudi