Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
18°C
7°C
Oceni objavo

Namesto Goloba Čebela?

Prva epizoda letošnje supervolilne trilogije je za nami in rezultat volitev je posebej zanimiv tudi za Borovnico. Obeta se namreč, da bo kraj dobil poslanca v državni zbor.

V času pisanja tega članka to sicer še ni uradno, a že dlje časa je znano, da se poslanski stolček nasmiha županu Bojanu Čebela. Zanj sta posebno ugodna velika zmaga in rekordni poslanski mandati stranke Gibanja Svoboda, predvsem pa to, da bo položaj mandatarja najverjetneje zasedel predsednik Robert Golob, namesto katerega naj bi Čebela sedel v poslansko klop.

Poglejmo sicer podrobnejše rezultate volitev. V volilnem okraju Vrhnika je Bojan Čebela dobil 5.873 glasov (38,08 %), za Domna Cukjatija, SDS, je glasovalo 3.341 (21,66 %) volilnih upravičencev. Se pa odstotek glasov, ki jih je prejel Čebela v Borovnici, razlikuje po voliščih. Največ glasov je dobil na volišču Lovski dom (43,73 %), sledijo volišče v osnovni šoli (40,06 %), Dom krajanov Dol-Laze (39,22 %), Gasilski dom Breg (32,57 %), Hiša Jožeta Korošca (Brezovica pri Borovnici) (32,27 %) in volišče na občini (30,75 %). Je pa zanimivo to, da Čebela ni zmagal na volišču na območju, kjer je doma, torej v »Kačeniji«, kjer ga je prehitel SDS-ov kandidat Cukjati. Tu je zanimiv tudi splošen rezultat, ki se močno razlikuje od »nacionalne ravni«. Namreč takoj za SDS, Gibanje Svoboda in NSi je četrto mesto zasedla stranka Povežimo Slovenijo, katere kandidat je bil Nejc Škof. Nekaj večjo podporo je v Borovnici dobila tudi stranka LMŠ s kandidatko Jerco Korče.

Kaj si z izvolitvijo poslanca lahko obeta Borovnica in kaj morebitni prazen županski stolček pomeni za delovanje občine do oktobrskih lokalnih volitev, pa v prihodnji številki, ko bo vse tudi črno na belem.

Rok Mihevc


Oglejte si tudi