Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

PRAZNIK BOROVNIC 2017 TUDI V ZNAMENJU 160-LETNICE JUŽNE ŽELEZNICE

Praznik borovnic 2017 bo tudi v znamenju 160-obletnice Južne železnice, ki jo bomo obeležili s slovesnostjo na železniški postaji Borovnica ob občinskem prazniku 27. 7. 2017. Tako bo v soboto, 29. 7. 2017, na praznik borovnic iz Ljubljane ob 9.00 odpeljal muzejski vlak, ki se bo v Ljubljano vračal ob 16.30. Obiskovalci pa se bodo lahko iz Borovnice do Tehniškega muzeja Slovenije v gradu Bistra odpeljali tudi s starodobnim avtobusom.
V soboto, 29. 7. 2016, bo v Borovnici potekal tradicionalni Praznik borovnic, na katerem bodo lahko obiskovalci borovnice ne le kupili temveč izvedeli tudi vse o tem, kako se jih goji, kdaj smo s tem pričeli v Sloveniji, katere sorte poznamo in kakšne so prednosti posamezne sorte, kakšni so učinki uživanja borovnic na zdravje, kako jih uporabljamo v kulinariki itd. Ob sejmu, na katerem bodo poleg borovnic in izdelkov iz borovnic tudi lokalno ekološko pridelana sadje in zelenjava, izdelki domače in umetniške obrti, suha roba, zdravstveni pripravki in kozmetični pripomočki ter zabaviščni park bodo potekale tudi spremljevalne prireditve:

1)Ustvarjalne delavnice in pravljična ura za otroke v Borovničevi deželi na otoškem igrišču v Športnem parku Borovnica,

2) Vodeni ogledi železniške čuvajnice 666

3) Vodeni ogled soteske Pekel

4) Gorsko-kolesarska tura po obronkih Borovniške kotline

5) Predstavitev šole jahanja na "Kraljevi domačiji"

6) Predstavitev šole Shotokan karateja.


Obiskovalci se bodo lahko na posebni stojnici seznanili tudi s projektom DEPO in na njej kupili obnovljene in pred odpadom rešene uporabne predmete za vsakdanjo rabo. Posebna atrakcija pa bo prav tako v okviru projekta DEPO obnovljeno in predelano staro kolo, ki poleg vožnje omogoča tudi izdelavo sadnih smutiijev. Obiskovalci si bodo tako lahko s pomočjo svojih nog in v potu svojega obraza izdelali okusne borovničeve smutije.  


Na ogled bodo tudi naslednje razstave:

1. Razstava čipk »S čipko oživljamo pozabljene stvari«,

2) Razstava "Fotografije in slike železniške dediščine",

ki si ju bo mogoče ogledati v večnamenskem prostoru OŠ dr. Ivana Korošca, na Paplerjevi 15, ter

3) Razstava "Stara proga - nove zgodbe", na kateri so predstavljeni idejni osnutki turistične preureditve opuščene železniške proge med Borovnico in Preserjami in si jo bo mogoče ogledati v Galeriji Barje, na Rimski cesti 28.


Od 18.00  dalje pa vse do nedeljskih jutranjih ur pa se bo na osrednjem prizorišču, kjer bo ves čas na voljo pestra gostinska ponudba, pelo, plesalo in zabavalo ob ritmih in zvokih skupin Mejaši, Pop Design, Alja & the Band ter di džeja Djomle KS.

 

Več informacij na FB strani in spletni strani občine Borovnica http://www.borovnica.si/novice/aktualna-obvestila/

Oglejte si tudi