Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Najdražja kanalizacija daleč naokoli, 3. del

Borovniški občinski svet je na svoji januarski seji izglasoval več kot 100 % povišanje cen komunalnih storitev.
Kaj je rojilo po glavi izvoljencem ljudstva, do danes ni uspelo pojasniti nikomur. Cene javnih storitev so povišali v povprečju za več kot 100 %, še posebej izstopa 450-odstotno povišanje omrežnine za kanalizacijo. Pa naj začnem pri prvi postavki. Vodarina – torej stroški dostave vode do naših pip – se je podražila za 24 %. Če upoštevam, da je glavni strošek te postavke upravljanje z vodovodnim omrežjem, bi sklepal, da so se v enem letu močno podražili elektrika, material in delo. A statistični zavod tega ni zaznal. Inflacija je bila le nekaj-odstotna. In če pokomentiram še povišanje omrežnine. Tu je glavni strošek amortizacija čistilne naprave in cevovodov. Da bom bolj ljudsko napisal, je to videti tako:

-          S svojim denarjem smo zgradili čistilno napravo.

-          Občina jo je dala v najem KPV.

-          KPV občanom zaračunava najemnino za naše omrežje.

Tak način so svetnikom pojasnili z dejstvom, da bo treba nekoč kanalizacijo zgraditi na novo in do takrat je treba vplačevati znesek revalorizacije. To je videti nekako tako: z ženo kupiva avto, sinko ga da v najem sosedu, ki mi nato računa najemnino, najemnino pa daje sinu, da si čez čas lahko kupi nov avto. Prav bi bilo, da si ga kupi s svojim denarjem, tako kot jaz.  Zame je tak način popolnoma zgrešen. In naj pokomentiram še svoje preroške besede izpred nekaj let: »Čistilno napravo bomo plačali trikrat.«

1.       Smo jo plačali iz občinskega, državnega in evropskega denarja – gre torej za naš denar.

2.       Vsi, ki smo se priklopili, smo plačali sorazmerni del glede na velikost hiše (seštevek je spet cela naložba).

3.       Z uporabnino – seštevek omrežnin – bomo prej ko slej kupili novo omrežje.
Politika nam je v letih priprave projektov EU »čistila« možgane s poceni evropskim denarjem. Danes je jasno, da bomo ta denar trikrat plačali. Če bi imela vsaka hiša svojo biološko čistilno napravo, bi zanjo povečini dala malo več kot za doplačilo komunalnega prispevka, vzdrževanje pa bi družino mesečno stalo bistveno manj kot sedaj odšteje za mesečni znesek omrežnine za kanalizacijo. Za konec le še misel: najdražja storitev je tista, ki jo ponuja le en ponudnik. Mogoče bi pa konkurenca naredila red, kdo ve.  

 

P. S.: kolikor sem uspel preveriti, je vse to skladno s predpisi in normativi, ki veljajo za to področje. Naslov članka je le logično nadaljevanje tistega izpred nekaj let, cen storitev nisem primerjal. Zgoraj zapisane besede so moje osebno mnenje.

 

Občan Igor Trček

Oglejte si tudi