Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
7°C
NED.
21°C
9°C
Oceni objavo

Ambulanta veseloigra »Tarok«  v gostilni Godec

Občina Borovnica in HUD Karel Barjanski sta v  nedeljo, 26. 9.  2021, ob 18.00,  v gostilnoGodec v Borovnici povabila kvartopirke posebne vrste. Režiserka Barbara Bulatovič je s projektno igralsko skupino še zadnjič uprizorila inovativno gledališko predstavo, v kateri so lutke in igralci pozvali občinstvo, da se pridruži napetim partijam taroka, v katerih se karta za premoženje sedmih sestra iz režiserkine družine, ki so se začetku 19. stoletja poročile vsaka na grad svojega ženina na Primorskem.
Maloštevilni gledalci so bili povabljeni tudi h komentiranju napetega dogajanja za tarokaškim omizjem. Ob tem pa smo bili priča pripovedim in izpovedim o usodah žensk, ki so si v družbi, v kateri so bile posestniške in lastniške pravice trdno v rokah moških, poskušale izboriti svojo avtonomijo in svobodo. V uvodni zgodbi smo lahko spoznali tudi, kako si je avstrijsko cesarstvo po koncu Napoleonskih vojn prisvojilo severno Italijo in kasneje z gradnjo Južne železnice, katere največji objekt je bil Borovniški viadukt, uničilo tudi prevozništvo in tovorništvo, z organizacijo katerega si je svoje bogastvo in preživetje zagotavljala ena od sedmih sestra.
Burkaška predstava s številnimi kabaretnimi vložki je podala precej trpke življenjske zgodbe žensk v prelomih trenutkih zgodovine, ki so jo krojili moški, velikokrat sicer ne vede pod vplivom svojih, formalno sicer podrejenih žena. Borovniški kvartopirci pa so dokazali, da znamo tarok dobro igrati tudi v naših logih.
  
Z dogodkom smo v občini Borovnica obeležili letošnje Dneve evropske kulturne dediščine in Teden kulturne dediščine, ki so letos potekali v znamenju kulinarične dediščine, zato ni naključje, da so potekal v gostilni in da so bili prigrizki tudi sestavni del predstave. (OB)

Oglejte si tudi