Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Kolopark čaka še parkovna ureditev

Takoj po oddaji vloge za sofinanciranje projekta »Koloparki: učilnice kolesarskih veščin« iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in proračuna RS, ki jo je upravljalec LAS Barje z zaledjem, Zavod Cerpok oddal na Ministrstvo za infrastrukturo, je Občina Borovnica angažirala izbranega izvajalca Zavod Aliansa, da začne z gradnjo pump-track steze.
Ta se je podvizal in praktično takoj lotil gradnje, ki je bila končana v dobrem tednu dni. Občina Borovnica je 31. 3. 2022 dobila varnostno poročilo in garancijsko izjavo ter s podpisom zapisnika o prevzemu uradno prevzela dokončano stez.
Še preden se je asfalt dobro ohladil in je bila do konca položena travna ruša, se je mladež, ki je na to pridobitev čakala dve leti, že z velikim navdušenjem zapodila po stezi.
Spomnimo, da gre za elipsasti, v obliki osmice sklenjeno in na robovih nagnjeno asfaltirano stezo z grbinami in nakloni, ki omogočajo vožnjo s kolesi brez uporabe pedal, zgolj s premikanjem težišča. Na ta dinamičen, zabaven in zdravju koristen način se tako pridobivajo veščine obvladovanja dinamičnega ravnotežja pri vožnji s kolesom, skirojem ali rolerji. Ta pridejo prav pri večini športnega udejstvovanja, kolesarjem pa tudi v prometu. Najlažje in najhitreje jih pridobimo v mladih letih, seveda pa ni nikoli prepozno. Opozarjamo pa, da je uporaba steze na lastno odgovornost in seveda na upoštevanje pravil za varno vožnjo, zlasti na pravilo, da morajo vsi uporabniki stezo uporabljati v smeri nasprotni gibanju urinega kazalca.
Z izgradnjo steza pa Kolopark Borovnica še ni končan. V naslednjih tednih bo parkovno urejena tudi okolica. Zasajena bodo drevesa in grmičevje, postavljene klopi in igralo za majhne otroke ter stojala za kolesa ter stojalo z zračno tlačilko in kompletom osnovnih orodja za popravilo koles.

Postavitev pitnika za vodo pa je načrtovana ob izgradnji kolesarske poti med mostovoma čez Borovniščico na Mejačevi ulici in Ljubljanski cesti, ki je sestavni del operacije »Kolesarska povezava Borovnica–Breg z rekonstrukcijo pripadajočega dela regionalne ceste R3-642/1146«. Postopek izbora izvajalca za odsek ob regionalni cesti je v teku in ko bo podpisana izvajalska pogodba, bo Občina Borovnica izvedla tudi javno naročilo omenjene kolesarske poti.

Občina Borovnica

Oglejte si tudi