Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C

Razstava: Vzhodno od raja – Jugoton 1947–1991

##VIEWS##




V petek, 17. maja 2019, vas ob 18. uri vabimo v Tehniški muzej Slovenije v Bistro pri Vrhniki na odprtje razstave »Vzhodno od raja - Jugoton 1947–1991«.

Jugoton, prva in največja jugoslovanska glasbena založbe, je primer socialističnega velikana popularne kulture, ki je zrastel na krilih industrializacije in modernizacije v obdobju med 1947 in 1991. Na svojem vrhuncu je imel milijonske izdaje, pogodbe s številnimi domačimi avtorji in izvajalci, hkrati pa tudi veliko licenčnih izdaj ter direktorsko in uredniško »sanjsko ekipo«. Poleg lastne proizvodnje, ekskluzivnih izvajalcev in marketinga je bil Jugoton tudi edini v regiji pridruženi član svetovnih koncernov, nosilec pravic licenčnih izdaj ameriških in zahodnoevropskih albumov, s čimer je nemerljivo vplival na občinstvo nekdanje Jugoslavije, pa tudi celotnega vzhodnega bloka.

Zgodba o Jugotonu danes predstavlja burno in predvsem zanimivo zgodovino neke družbe in kulture. Od same ustanovitve leta 1947, preko Robićevega nastopa z mladostno Zdenko Vučković v Opatiji leta 1958 z nepozabno pesmijo Moja mala djevojčica (puna je velikih želja), privlačnih barvnih fotografij na naslovnicah plošč, porozne prepustnosti prozahodne kulture, ki je vstopala skozi odprta vrata v naše domove, prvih rock izdaj, ki so pomenile novo modo in življenjski slog, do visokih izdaj pop izdelkov ter izvirnih izvajalcev t. im. novega vala, je bil Jugoton prav zares »paket aranžma«. Pomemben, vpliven in neizogiben je pokazal, da se je tu, na obrobju nekega mesta na robu Evrope, pisala zgodovina popularne kulture 20. stoletja.

Razstavo pripravljamo v sodelovanju z umetniško organizacijo Kultura umetnosti  in Tehničnim muzejem Nikola Tesla iz Zagreba. Del razstave o zgodovini založbe je bil prvič na ogled javnosti leta 2014 v Tehničnem muzeju Nikola Tesla v Zagrebu. Razstavo v Bistri pa smo obogatili še s pregledom različnih predvajalnikov zvoka ter akustične tehnike druge polovice 20. stoletja.

Odprtje razstave bomo pospremili z izdajo obširnega kataloga o zgodovini založbe Jugoton.

Razstava zaokrožuje cikel  vsebin, ki jih Tehniški muzej Slovenije izvaja v sklopu Evropskega projekta “Zvoki sprememb”.

Na ogled od 18. maja do 31. decembra 2019 v odpiralnem času muzeja.

Razstava je nastala v sodelovanju:

Tehniški muzej Slovenije

Tehnični muzej Nikola Tesla, Zagreb

Kultura umetnosti

 

Koordinacija:
Estera Cerar
Irena Marušič

Avtorji:

Sanja Bachrach Krištofić

Mario Krištofić

Željko Staklarević

 

Sodelavci:

Andreja-Der Hazarijan Vukić

Jasna Galjer

Siniša Škarica

Dean Vuletić

 

Strokovni svetovalec:

Veljko Lipovšćak

 

Logotip in vizualna podoba:

Bachrach & Krištofić i NJI3

 

Oblikovanje kataloga, postavitev in vabila:

Bachrach & Krištofić

 

Tehnik:

Željko Staklarević

 

 

 



Oglejte si tudi