Logo MojaObčina.si

Borovnica

DANES
11°C
2°C
JUTRI
17°C
3°C

Občasna razstava Tehnika za šport

Organizator: Tehniški muzej Slovenije
Kontaktni podatki organiztorja: Urša Vodopivec, +386 (0)1 750 66 70.

Razstava Tehnika za šport, ki je na ogled v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri, predstavlja presek slovenskih športnih proizvajalcev za aktivnosti na kopnem, v zraku in vodi.

V luči tehnoloških procesov, ki jih pri končnem izdelku skoraj ne opazimo, predstavljamo 60 slovenskih proizvajalcev športne opremelegendarno Alpina, Mont, Športoprema Ljubljana, Planika, Toper, Rašica, Akrapovič, Goltes, Dedra, Slatnar, Dali in drugi. 


Nekatere blagovne znamke, ki so svoje delovanje zaključile že pred desetletjem in za njimi ni ostalo veliko materialnih ostankov, so pa zaznamovale svoj čas in prostor, predstavljamo preko zgodb in drugega gradiva. Med muzejskimi predmeti, ki so razstavljeni, so na primer Toper smučarska jakna Jaxson iz najnovejše kolekcije, pulover Everest 79 znamke Rašica, najstarejša letalna obleka Phoenix Fly, Hillstrike trismučnik, rolka Murksli freestyle, kajak Prijon Taifun, ki je bil prvi model iz polietilena tovarne Antona Prijona, in zmagovalni instinktivni (recurve) lok Doroteje Oblak, s katerim je osvojila zlato na evropskem prvenstvu leta 2012, izdelal pa ga je njen mož Franc Oblak.

Vpogled v nastanek posameznega športnega pripomočka razgrinja širok razpon teoretičnega znanja, praktičnega dela, inovacij in sodelovanja, da izdelek zadosti pričakovanjem zahtevnega domačega ter mednarodnega tržišča. Šport je sicer v Sloveniji pomemben del snovne in nesnovne dediščine in zato je pomembna tudi njegova popularizacija, ohranjanje in predstavljanje razvoja tehniških dosežkov.

Ob razstavi o športni tehnični dediščini poglobljen vpogled v izjemno pestro področje slovenske proizvodnje športne opreme ponuja tudi spremljajoči katalog. V njem so predstavljene zgodbe ljudi, ki stojijo za posameznimi produkti oz. delujejo ali so delovali na posameznem področju razvoja športne opreme.

Več o razstavi: www.tms.si/prireditev/tehnika-za-sport/»Gibanje je življenje. In človeško telo je kot ustvarjeno zanj. Njegov neustavljivi um pa razvija športne pripomočke in panoge, s katerimi skuša obvladovati naravne elemente – kopno, vodo in zrak.«
mag. Katarina Batagelj, soavtorica razstave Tehnika za šport

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi