Logo MojaObčina.si

Borovnica

DANES
18°C
6°C
JUTRI
19°C
5°C

Občasna razstava Robot.si

Na občasni razstavi »Robot.si: Začetki slovenske industrijske robotike« iščemo odgovore na to, kaj robot je in pojasnjujemo izvor besede z legendarnim Čapkovim dramskim besedilom ter zlasti predstavljamo začetke slovenske industrijske robotike. Na ogled je edinstvena zbirka s področja industrijske robotike, ki jo hranimo v Tehniškem muzeju Slovenije. Razstavo spremlja bogat program, ki smo ga pripravili ob pomoči sodelavcev Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani.

Začetki industrijske robotike v Sloveniji segajo v pozna sedemdeseta leta prejšnjega stoletja, na Odsek za avtomatiko in biokibernetiko na Institutu "Jožef Stefan". Institut je v povezavi z različnimi podjetji robotiko uspešno uvajal v industrijsko proizvodnjo. Z njimi so večinoma nadomeščali delavce na delovnih mestih, ki so predstavljala tveganje za njihovo zdravje.  Tehniški muzej Slovenije hrani zbirko s področja industrijske robotike, ki je v 80ih letih prejšnjega stoletja pri nas doživela velik razcvet. Skoraj sočasno se je pričel tudi obsežen razvojni, raziskovalni in izobraževalni program robotike na slovenskih fakultetah: tedanji Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani in Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru.

Žal se razvoj robotov po osamosvojitvi ni nadaljeval, ker je bil nakup serijsko proizvedenih robotov iz tujine cenovno ugodnejši, njihova uporaba v proizvodnji pa se je vseeno širila. Domači strokovnjaki so se usmerili predvsem v razvoj aplikacij za potrebe industrije. Nadaljevalo se je razvojno in raziskovalno delo, izpopolnjevali so se študijski programi na slovenskih fakultetah. Uporaba robotov v industriji je stalno rasla, s prihodom podjetja Yaskawa v Kočevje, pa se je na naših tleh prvič začela industrijska proizvodnja robotov. Za vse to imajo nedvomno zasluge številni strokovnjaki z bogatim znanjem in izkušnjami, pridobljenimi v pionirskih časih.


Z razstavo obeležujemo 40 let začetka delovanja prvega industrijskega robota v Sloveniji in 100 letnico prve uporabe besede robot.


Na ogled do 30. 5. 2021 v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri.

Razstavo je omogočilo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi

Teden robota

Tehniški muzej Slovenije / Technical Museum of Slovenia