Logo MojaObčina.si

Borovnica

DANES
1°C
-5°C
JUTRI
2°C
-2°C

Dnevi elektrotehnike v TMS

1848

Od torka, 9. 5., do petka, 12. 5., med 9.00 in 13.00 ter v nedeljo, 14. 5. 2017, med 11.00 in 18.00 vas vabimo v Tehniški muzej Slovenije v Bistro pri Vrhniki na 16. Dneve elektrotehnike, ki jih organiziramo v sodelovanju s Fakulteto za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.

Obiskovalcem bodo na ogled interaktivne predstavitve sodobnih tehnologij, ki so jih pripravili raziskovalci, učitelji in študenti Fakultete za elektrotehniko UL. Videli boste robotski voziček Cybathlon, avtonomni mobilni sistem Pioneerse, usmerjeni zvočnik Acuspadese, se preizkusili v možganski telovadbi, virtualnem studiu in poskusu merjenju sile ter obarvali magnetno polje. Predstavljene bodo tudi mobilne aplikacije (Bicikelj, RTV4D, Komunikator), video igre in delovanje optičnega vlakna, govorili bomo tudi o električnem kolesu spremenjenim v mikro elektrarno, domu na dotik  in sončnih celicah ter si ogledali še druge zanimive eksperimente s področji najsodobnejših tehnologij, ki jih razvijajo na fakulteti.

V nedeljo, 14. 5. 2017, ob 14.00 bo potekalo tudi prof. dr. Matjaža Mihelja z naslovom Robotske asistenčne tehnologije in koncept robotskega invalidskega vozička.
"Sodobne tehnologije omogočajo osebam z motnjami gibanja izvajanje vsakodnevnih življenjskih aktivnosti in s tem boljšo kakovost življenja. Gibalne funkcije je mogoče povrniti ali nadomestiti z robotskimi rešitvami, kot so robotske proteze ali eksoskeleti, oziroma s funkcionalno električno stimulacijo, ki umetno aktivira mišice ohromelih okončin. Učinkovito mobilnost prizadetih oseb pa omogočajo električni invalidski vozički. Robotske tehnologije pa ne le izboljšujejo kvaliteto življenja prizadetih oseb, ampak omogočajo tudi zdravim osebam izvajanje fizično zahtevnejših nalog. Kot primer robotske asistenčne tehnologijo bo podrobneje predstavljen koncept robotskega invalidskega vozička, ki omogoča električno mobilnost in premagovanje najpogostejših urbanih ovir, kot so klančine in stopnice. Na svetovnem prvenstvu Cybathlon, ki spodbuja in promovira razvoj učinkovitih rešitev za pomoč invalidnim osebam in je potekalo 8. oktobra 2016 v Zürichu v Švici, je ekipa Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani z vozičkom uspešno premagala vse ovire in se po času uvrstila na zmagovalni oder."

Podrobnejši opis demonstracij je objavljen na spletni strani www.tms.si/index.php?e_id=11

Prireditev si lahko ogledate z nakupom muzejske vstopnice.

Tehniški muzej Slovenije v Bistri pri Vrhniki
Bistra 6, 1353 Borovnica
Odpiralni čas:
torek–petek: 8h–16h
(jul. in avg.: 10h–17h)
sobota: 9h–17h
nedelja in prazniki: 10h–18h
Razstavni prostori so odprti še eno uro po zaprtju blagajne.
4.12.–28.2.: odprto le za napovedane skupine
E: info@tms.si S: www.tms.si T: 01 750 66 70Všečkaj objavo

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!