Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-1°C
JUTRI
12°C
-2°C
Oceni objavo

Program Dora tudi na Gorenjskem

Državni program za zgodnje odkrivanje raka dojk DORA v mobilni enoti programa DORA na Jesenicah deluje od 11. januarja letos. Na slikanje dojk so vabljene ženske med 50. in 69. letom iz občin Kranjska Gora, Gorje, Žirovnica, Bled, Bohinj in Jesenice, skupaj skoraj 7000 ustreznih žensk. Slikanja izvajajo posebej za program DORA izobraženi in usposobljeni radiološki inženirji tri dni v tednu (ponedeljek, torek in petek) med 8.45 in 14.15. V primeru, da se ženske želijo prenaročiti, lahko to storijo prek obrazca na spletnem mestu https://dora.onko-i.si/prenarocanje/, elektronske pošte na naslov dora@onko-i.si ali na brezplačno telefonsko številko 080 27 28, vsak dan od ponedeljka do petka med 9. in 12. uro.

Od začetka slikanja do 30. septembra je bilo v mobilni enoti programa DORA na Jesenicah slikanih 2632 žensk, udeležba povabljenih žensk je 71,5 %, kar je nad stopnjo (70 %), ki je potrebna za uspešno uresničevanje dolgoročnega cilja programa – zniževanje umrljivosti žensk za to boleznijo do 30 %.

Odzivi žensk, ki so se udeležile presejalne mamografije, so pozitivni. »V programu DORA smo zelo veseli, da ženske prepoznavajo program kot strokoven, kakovosten in prijazen ter da se ga redno udeležujejo. Tako lahko storijo korak za svoje zdravje, saj je zdravljenje zgodaj odkritega raka dojk lahko uspešnejše in manj stresno za žensko,« je povedal mag. Maksimiljan Kadivec, dr. med., vodja programa DORA.

Program DORA je od decembra 2017 dostopen vsem slovenskim ženskam med 50. in 69. letom. Deluje po visokih evropskih smernicah kakovosti. Za presejalno mamografijo v programu DORA ženske ne potrebujejo napotnic, pregled je zanje brezplačen. Prijazni sodelavci sprejmejo žensko ob naročeni uri, brez čakanja. Vsako mamografsko sliko ločeno odčitata dva zdravnika radiologa, rezultati so hitri, da ženska ni izpostavljena predolgemu čakanju. Kadar radiologi pri odčitavanju mamografskih slik vidijo spremembe na dojki, žensko na dodatne preiskave povabijo na Onkološki inštitut v Ljubljano, kjer poteka tudi zdravljenje morebitnega raka dojke. Od vseh slikanih žensk v mobilni enoti na Jesenicah jih je bilo na nadaljnje obravnave napotenih 85, pri osmih so do sedaj odkrili raka dojk, nekatere ženske pa so še v obravnavi.

Ključno v presejalnem programu DORA je zgodnje odkrivanje raka dojk, ki jih ženske same ne bi zatipale, kot tudi jih ne bi odkrili samo s kliničnim pregledom. Mamografija je dokazano najprimernejša diagnostična metoda odkrivanja majhnih rakov pri ženskah med 50. in 69. letom, ko je obolevnost za rakom dojk najvišja. Če je rak dojk odkrit na začetni stopnji, je zdravljenje lahko zelo uspešno. V 10 letih, odkar program DORA deluje v Sloveniji, je bilo opravljenih več kot 330.000 mamografij in odkritih več kot 2100 rakov dojk.

Vesna Škrbec, Onkološki inštitut Ljubljana – Državni presejalni program za raka dojk DORA

Oglejte si tudi