Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
5°C
NED.
20°C
8°C
Oceni objavo

ZAKAJ TAKO BOLI - NOVA KNJIŽICA OZARE SLOVENIJA

OZARA SLOVENIJA Nacionalno združenje za kakovost življenja nudi pomoč ljudem s težavami v duševnem zdravju ter ljudem v duševni stiki in njihovim svojcem. Med različne oblike duševnih stisk pa je vse prepogosta tudi stiska ob izgubi bližnjega zaradi samomora , torej soočanje z izgubo in proces žalovanja.

Na Ozari smo v lanskem letu izdala knjižico »Zakaj tako boli?« avtorice Violete Irgl,  ustanoviteljice inštituta za okrevanje po travmi, psihoterapijo in svetovanje Rahločutnost s sedežem v Ljubljani: www.rahlocutnost.si. Je tudi avtorica knjige »Konec molka« kako naj otroka, ko doživi travmatično  izgubo matere ali očeta podpremo in mu pomagamo ter moderatorka na forumu za žalujoče o izgubi zaradi samomora.

Knjižica je nastala z namenom, da olajša iskanje temeljnih odgovorov na vprašanja , ki se ob samomoru v družini pogosto pojavljajo. Vsebina izhaja predvsem iz izkušenj, doživljanja, razmišljanja ljudi, ki so tudi sami doživeli smrt bližnjega zaradi samomora.

Slovenija spada med tiste države, ki imajo zelo visoko stopnjo umrljivosti zaradi samomora.

Vsak dan v letu več kot ena slovenska družina izgubi bližnjega zaradi samomora. V letu 2016 je samomor prizadel 371 družin, v letu 2017 pa kar 411. Ocenjujejo, da vsak umrli zapusti v bolečini in hudi stiski šest ljudi. Med njimi so tudi najmlajši, otroci in najstniki.

Ob tragični izgubi svojce prežemajo vprašanja ZAKAJ. Ni mogoče razumeti, še težje sprejeti dejstva, da je oseba, ki si jo imel rad, te je podpirala in razveseljevala kar odšla. Še toliko težja je izkušnja pri samomorih otrok za starše, ki se ob tem sprašujejo kaj so naredili narobe. Pojavljajo se občutki krivice, kot npr. da jim je otrok ukraden, težko je razumeti, da je kar preprosto po svoji volji odšel.

Taki starši rabijo biti slišani, čeprav ponavljajo iste stavke in se tega tudi zavedajo.

Žalujoči potrebujejo pogovor oz. poslušalca, čustveno razbremenitev, podporo pri razumevanju dogodka ter procesa žalovanja, nekateri usmeritev po dodatno strokovno pomoč. Izguba bližnje osebe vedno povzroči hudo osebno stisko in krizo v družini, Pogosto je to travmatična izkušnja, ki svojce zelo obremeni. Če se v družini zgodi samomor je naloga svojcev še težja, ko morajo sprejeti realnost izgube, razumeti kompleksno naravo samomora, razumeti povezavo med samomorom in duševnimi boleznimi.

Z zgodnjo podporo družini lahko najbolj učinkovito olajšamo proces žalovanja.

Z vsebino knjižice želimo pomagati svojcem po izgubi bližnjega zaradi samomora, da se lažje prebijejo skozi boleči čas in stopijo na pot okrevanja. Izguba bližnje osebe zaradi samomora globoko pretrese in je travmatična izkušnja. Pot skozi žalovanje  je polna različnih čustev, od krivde, obupa, sramu jeze do neskončne žalosti. Knjižica olajša iskanje temeljnih odgovorov na vprašanja ,ki se ob samomoru v družini pojavljajo.

Knjižico Zakaj tako boli smo društvo Ozara podarili vsem lokalnim knjižnicam , dostopna  pa je tudi v elektronski obliki. Hkrati vabimo vse, ki se soočajo s travmatično izgubo na pogovor, kjer se bodo lahko čustveno razbremenili in  prejeli podrobnejše informacije kam vse se še lahko obrnejo po pomoč oz. podporo pri žalovanju.

 

Kontakt:

Maja Kunčič , univ.dipl.soc.del.

Strokovna delavka v Pisarni za informiranje in svetovanje Jesenice

OZARA – ENOTA JESENICE

Ul. Cirila Tavčarja 3b

4270 Jesenice

04 58 36 200 / 031 758 063

e-mail: maja.kuncic@ozara.org

Oglejte si tudi